Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bevoorradingsproblemen zorgen voor krimp Nederlandse productie-industrie

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
De Nederlandse industrie heeft in augustus iets minder geproduceerd dan in juli, maar wel flink meer dan een jaar eerder. Ook ten opzichte van augustus 2019, in het laatste jaar voor de coronacrisis, lag de productie nog beduidend hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan volgens het statistiekbureau het beste worden gekeken naar zogeheten voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus daalde de productie in Nederland dan met 1,9 procent.

Bevoorradingsproblemen

Wat precies de oorzaak is van de afname, meldt het CBS niet. Waarschijnlijk speelt mee dat veel bedrijven de laatste tijd met bevoorradingsproblemen kampen. Maar de gemiddelde dagproductie lag nog wel 9,8 procent hoger dan in augustus vorig jaar, toen de productie net weer opkrabbelde van de door de coronacrisis veroorzaakte dip. Vergeleken met twee jaar terug werd er in Nederland over de gehele linie ongeveer 6 procent meer geproduceerd.

Chiptekort

Ruim twee derde van alle onderdelen van de industrie produceerde meer dan een jaar eerder. De machine-industrie deed het op jaarbasis zelfs meer dan de helft beter. In de transportmiddelenindustrie kromp de productie wel vergeleken met een jaar eerder. Dat komt volgens het CBS door het wereldwijde chiptekort. Net als in eerdere maanden lag de productie in een aantal fabrieken daarom tijdelijk stil.

Het CBS kijkt ook naar het vertrouwen van ondernemers in de industrie. Daarvan zijn al gegevens beschikbaar over september. Ondanks dat er de laatste tijd ook veel zorgen klinken over bevoorradingsproblemen, is de stemming bij producenten vorige maand verbeterd ten opzichte van augustus. Bedrijven waren vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid.

Producentenvertrouwen in Duitsland afgenomen

Daarmee onderscheidt Nederland zich van buurland Duitsland. Volgens recente cijfers van het Duitse statistiekbureau nam het producentenvertrouwen in september daar juist af. De Duitse industrie heeft flink te lijden onder de leveringsproblemen zoals het tekort aan chips voor de auto-industrie.

Door: ANP

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.