Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drukte op weg na corona weer op oude niveau, in bus en trein nog niet

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Automobilisten laten zich bijna net zoveel zien op de weg als voor de coronacrisis, zo meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). De toename die voor de zomer te zien was, zet door nu mensen weer terug zijn van vakantie. Wel is het nog duidelijk rustiger tijdens de ochtendspits en verspreidt het verkeer zich meer over de dag.

Vorige week brachten Nederlanders gemiddeld 37 minuten per dag in de auto door. Daarmee komen zij in de buurt van 2019. Toen lag het gemiddelde tijdens dezelfde periode op ongeveer 40 minuten. Het NVP komt aan deze cijfers door de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen te meten met een app.

"De ochtendspits is nog steeds minder dan die was", zegt Peter van der Mede van het NVP. "Maar de avondspits is weer op het niveau van voor corona." In het midden van de dag is het op werkdagen juist drukker op de weg dan voor corona. Mensen pakken dus meer verspreid over de dag de auto.

Meer files

De toenemende drukte vertaalt zich ook in meer files. Afgelopen dinsdag merkte de ANWB op dat de ochtendspits het drukst was in tijden.

Het NVP ziet dat mensen zich in september steeds meer vertoonden op kantoor. Eind juli ging het kabinet vanwege een hoge besmettingsgraad weer terug naar het oude advies om zo veel mogelijk thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Eind september werd het advies net anders verwoord: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

Wel minder mensen met trein en bus

Ook valt op dat nog steeds meer mensen buiten wandelen vergeleken met de periode voordat de coronacrisis uitbrak. Tijdens de eerste lockdown zagen de onderzoekers dat mensen meer ommetjes gingen maken om een luchtje te scheppen en een deel lijkt die gewoonte vast te houden. Het lijkt er ook op dat mensen vaker besluiten te wandelen als ze ergens naartoe moeten.

Nog steeds pakken beduidend minder mensen de trein, bus, metro of tram dan voor de uitbraak van het coronavirus. Het aantal minuten dat mensen doorbrengen in het openbaar vervoer is al maanden met een gestage opmars bezig, maar is nog niet op het oude niveau. Vorige week brachten mensen gemiddeld ruim twee minuten per dag door in het ov en dat waren er ongeveer vier tijdens dezelfde periode in 2019.

Door: ANP

07 mei '24 ( 8:23)

Elsbroekerbrug op Leimuiderweg (N207) enkele dagen afgesloten

Van vrijdag 24 mei (21.00 uur) tot maandag 27 mei (05.00 uur) 2024 vervangt Provincie Noord-Holland de voegen van de Elsbroekerbrug op de Leimuiderweg (N207). Gedurende deze periode is de brug afgesloten voor al het verkeer. Daarover bericht Provincie Noord-Holland.

07 mei '24 ( 6:00)

Voetgangster in Eindhoven aangereden door ME-bus

In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

06 mei '24 (12:15)

Iets lagere prijzen bij de benzinepomp

De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

06 mei '24 (10:15)

31.000 kentekenhouders kregen in 2023 minstens tien verkeersboetes

Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

06 mei '24 ( 8:30)

Damrak: aandacht voor resultaten bezorger PostNL

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen. Het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief, tegen een positief resultaat van 7 miljoen euro een jaar eerder. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. De vooruitzichten voor het hele jaar bleven wel onveranderd.

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.