Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Suurhoffbrug in A15 weer volledig open voor verkeer

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Vanochtend vroeg zijn de laatste afzettingen op de Suurhoffbrug verwijderd. De verbinding is nu weer volledig beschikbaar voor verkeer in beide richtingen. De brug in de snelweg A15 bij Oostvoorne kreeg afgelopen weekend een nieuwe asfaltlaag. Het was de laatste stap in een grote versterkingsoperatie aan de brug. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De Suurhoffbrug had in de afgelopen decennia schade opgelopen omdat sinds de bouw in 1973 het verkeer is toegenomen en zwaarder is geworden. Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om te zorgen dat de verbinding de komende jaren veilig te gebruiken blijft.

In mei 2021 is er een 2e brug naast de oude brug geplaatst. De nieuwe, 200 m lange boogbrug is samengesteld op een werf in Krimpen aan den IJssel en werd in mei in één week tijd dwars door Rotterdam vervoerd naar het Hartelkanaal en in de A15 gelegd. Sinds eind juni rijdt verkeer richting Rotterdam over deze nieuwe brug en verkeer richting Maasvlakte/Oostvoorne over de oude brug. Zo zijn de lasten van het verkeer verdeeld en wordt de oude Suurhoffbrug ontzien.

Innovatieve versterkingsmethode

Het rijdek van deze bestaande brug onderging vervolgens een grondige renovatie. Waarbij alle schades in het dek werden gerepareerd en hele stukken staal in het dek zijn vervangen. Om de verkeershinder te beperken, werd er tijdens de hele renovatie gefaseerd gewerkt en werden afsluitingen alleen ’s nachts of in het weekend gepland.

Het deel waar de brug vroeger open en dicht ging, kreeg een eigen, vernieuwende aanpak. In de zomer zijn hier nieuwe dekplaten op de oude vastgemaakt met epoxy (lijm) en bouten. Een innovatieve versterkingsmethode die speciaal voor de Suurhoffbrug is onderzocht, getest en gereed is gemaakt voor toepassing, in samenwerking met onder andere TNO en de TU Delft. De nieuwe methode is effectief en voegt minder gewicht toe aan de brugconstructie dan traditionele methoden zoals hogesterktebeton.

Geschiedenis en toekomst

De Suurhoffbrug bij Rotterdam, aan het begin van de snelweg A15, is de ‘toegangspoort tot de Maasvlakte’. Deze eretitel droeg de Suurhoffbrug niet altijd. Toen de Suurhoffbrug in de jaren 70 werd opgeleverd, werd er nog rekening gehouden met passage van slechts enkele vrachtwagens per dag. De brug met het slanke ontwerp van prof. ir. Jacques Berenbak van Machinefabriek Hollandia N.V. won de Nationale Staalprijs en de Europese Staalprijs.

In de loop van de decennia groeide het verkeer over de Suurhoffbrug en werden de vrachtwagens ook veel zwaarder. De brugconstructie had daaronder te lijden en er waren voor de Suurhoffbrug veel niet-ingeplande reparaties nodig. Dankzij de renovatie en de tweede brug blijft de verbinding de komende jaren veilig te gebruiken, en is er eigenlijk alleen nog gepland onderhoud nodig. Rond 2030 komt er op de plek van de Suurhoffbrug een nieuwe oeververbinding. De intentie is om de nieuwe boogbrug hierbij te hergebruiken.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat - Paul van Baardwijk

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.