Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lange levertijd desastreus voor autoverkoop, chiptekort boosdoener

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het aantal verkochte nieuwe auto’s is dit jaar tot nu toe lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de verkopen ook al "bijna een dieptepunt beleefden". Volgens brancheorganisatie RAI Vereniging willen zowel bedrijven als particulieren nu wel weer een nieuwe auto kopen, maar zijn de voertuigen vooral door wereldwijde chiptekorten niet snel beschikbaar.

"De showrooms worden goed bezocht, ook vanuit leasemaatschappijen", zegt een woordvoerder. Daar horen zij echter dat auto's waarvan de levertijd normaal gesproken drie of vier maanden is, nu soms oploopt tot een halfjaar. Dit is wel sterk per model en merk verschillend, maar in de hele autosector kunnen leveringen maanden langer duren door het chiptekort.

Smartphones en laptops

Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar chips vanuit de autosector sterk af, terwijl die juist sterk toenam vanuit de techsector, bijvoorbeeld voor smartphones en laptops voor thuiswerken. Nu de vraag vanuit de autosector weer sterk stijgt, hebben chipbedrijven moeite om daar aan te voldoen. Dat heeft dus tekorten tot gevolg.

Door de leveringsproblemen werden in de eerste acht maanden van dit jaar ruim 211.000 nieuwe auto’s op kenteken gezet. Dat is 3,4 procent minder dan tijdens dezelfde periode in 2020, blijkt uit de verkoopcijfers van RAI en brancheorganisatie BOVAG. In augustus lagen de verkopen bijna 17 procent lager dan een jaar eerder. De RAI Vereniging ziet tegelijkertijd dat de markt voor tweedehands auto’s groeit.

Licht aan de het einde van de tunnel

Waar vorig jaar de beperkende maatregelen en de economische onzekerheid door de coronacrisis zorgden voor een slecht jaar, is er nu aan vraag geen gebrek. RAI Vereniging rekent er nog op dat de achterstand voor het einde van het jaar is ingelopen. De verwachting is een totale verkoop van 400.000 nieuwe auto’s, tegenover ruim 356.000 vorig jaar.

Dat is wel van veel verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld mogelijk veranderende regels voor de bijtelling op elektrische auto’s en de beschikbaarheid van voertuigen de rest van het jaar. "We zien licht aan het einde van de tunnel, maar de tunnel is wel donker", aldus de RAI Vereniging.

Door: ANP

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

01 juli '25 (11:09)

Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

01 juli '25 (11:09)

ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.