Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervuiling door stikstof en fijnstof fors lager in coronajaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De coronapandemie heeft de luchtvervuiling in Nederland vorig jaar tijdelijk fors doen afnemen. De vervuiling door stikstofoxiden nam met ongeveer 20 procent af, becijfert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook de hoeveelheid fijnstof lag behoorlijk wat lager. Dat komt in elk geval voor een deel doordat veel mensen thuis werkten en minder de weg opgingen.

Van de zeer fijne deeltjes die bekendstaan als PM2,5 daalde de gemiddelde concentratie in de lucht met ongeveer 15 procent. De concentratie van iets grotere deeltjes (PM10) daalde met 10 procent.

Hoge concentraties fijnstof en stikstofoxiden zijn schadelijk voor de gezondheid. De stoffen komen zowel uit de uitlaat van auto's met verbrandingsmotoren als uit de schoorstenen van fabrieken. Ze dragen onder meer bij aan luchtwegproblemen, zoals astma. Stikstofoxiden zijn daarnaast slecht voor de natuur. Samen met ammoniak, dat vooral afkomstig is van de landbouw, kunnen de stoffen eraan bijdragen dat bepaalde plantensoorten, zoals grassen en brandnetels, gaan woekeren. Andere soorten worden dan verdrongen en zo verschraalt de soortenrijkdom.

Toekomst

De afnames in 2020 kwamen in elk geval voor een deel voort uit de pandemie. "Het is niet duidelijk in hoeverre deze effecten in de toekomst blijven bestaan", schrijft het RIVM voorzichtig. Toch voorziet het instituut voor 2030 een verdere daling. Omdat nationaal en internationaal beleid wordt gemaakt om de luchtkwaliteit te verbeteren, denkt het RIVM dat de concentratie stikstofoxiden in 2030 zo'n 40 procent lager zal liggen dan in 2018. Voor PM2,5 voorziet het instituut in dezelfde periode een daling van 40 procent en voor PM10 van 25 procent.

Regels voor de industrie worden steeds strenger. Daarnaast stimuleert de overheid onder meer elektrisch vervoer en het gebruik van waterstof. Voertuigen die elektrisch rijden, of op waterstof, stoten geen schadelijke stoffen uit.

Door: ANP

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.