Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TLN: Nederland staat in 2040 muurvast zonder extra investeringen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het Nederlandse wegennet slibt steeds meer dicht waardoor in 2040 door de kleinste verstoringen in het verkeer razendsnel files kunnen ontstaan. Dat blijkt uit de Integrale Mobiliteitsanalyse (IMA) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Om te voorkomen dat Nederland stil komt te staan, zijn extra investeringen in infrastructuur in een nieuwe regeerperiode een absolute noodzaak, benadrukt TLN-voorzitter Elisabeth Post. Dit meldt TLN.

Bij hoge economische en demografische groei neemt het autogebruik enorm toe, waardoor de congestie in 2040 verdubbelt ten opzichte van 2018, aldus het rapport. Het wegennetwerk is dan dermate overbelast dat al het verkeer onder de maximumsnelheid rijdt en kleine verstoringen snel tot filevorming leiden, ook buiten de spitsuren. Dit geldt zowel voor wegen rondom grote steden als in de regio’s.

Noodsignaal

TLN-voorzitter Elisabeth Post: “Dit rapport is een noodsignaal, want zonder extra investeringen in onze wegen staan we in 2040 muurvast. Nederland blijft naar verwachting groeien, zowel economisch als qua inwonersaantal. Dat betekent per saldo meer personen- en goederenverkeer. Deze cijfers liegen niet: als we die groei willen bijbenen, moeten we blijven investeren in infrastructuur.”

Infrastructuur raakt verstopt

Volgens het rapport groeit het goederenvervoer in termen van vervoerd gewicht bij lage- en hoge economische groei bij alle modaliteiten: over de weg met 5% tot 27%, per spoor met 32% tot 55% en via de binnenvaart met 6% tot 20% tot 2040. Dat leidt ook bij lage economische groei tot verstopte weg-, water en spoorwegen, concludeert het rapport. Zelfs als het Rijk het huidige investeringsprogramma –  het MIRT – uitvoert. In de analyse is bovendien rekening gehouden dat meer mensen in de toekomst thuis zullen werken en meer gebruik maken van het OV.

Op tijd investeren

“We moeten echt af van het idee dat we na de coronacrisis van files af zijn: dat is echt een illusie”, reageert Post. “Dit rapport onderstreept opnieuw dat we het fileprobleem niet alleen oplossen met meer treinen of thuiswerken. Natuurlijk is meer asfalt geen doel op zich, en ik juich iedere investering in het verbeteren van onze mobiliteit toe, maar ook op onze wegen wordt het alleen maar drukker. En we staan straks weer en nóg massaler stil als een nieuw kabinet niet op tijd in die wegen investeert.“

3 miljard extra

TLN roept samen met de Mobiliteitsalliantie op om structureel 3 miljard euro extra vrij te maken voor investeringen in infrastructuur. Met die jaarlijkse extra investering keren we wat betreft bereikbaarheidsuitgaven als percentage van het BBP terug naar het niveau van tien jaar geleden.

Door: Nationale Transportgids

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.