Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woede over plannen om kwart rustplekken A28 te schrappen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rijkswaterstaat is van plan om parkeerplaatsen zonder tankstations langs de A28 op te heffen. Dit betekent dat een kwart van de rustplekken voor vrachtwagenchauffeurs tussen Amersfoort en Zwolle zal verdwijnen. De transportsector is het absoluut niet eens met het plan. Dit meldt De Stentor.

Henri Gulickx, voorzitter van Transport Belangen Vereniging Nederland (TBVN) windt er geen doekjes om in zijn reactie: “Zijn ze achterlijk geworden? Al jarenlang worden links en rechts parkeerplaatsen weggehaald, terwijl ze gewoon nodig zijn.” Ook andere partijen maken zich boos over het plan. Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt het “onacceptabel” en vakbond FNV geeft ook aan het geen goed idee te vinden: “Het aantal plaatsen moet zeker niet minder worden, want het is een drukke route.”

Druk en gevaarlijk

Rijkswaterstaat wil de parkeerplaatsen sluiten omdat de A28 steeds drukker en gevaarlijker wordt, deels vanwege invoegend verkeer. Het schrappen van overbodige opritten zou een oplossing kunnen zijn, aldus Rijkswaterstaat, en daarom zijn de parkeerplaatsen zonder voorzieningen binnenkort verleden tijd. Als het plan in het najaar definitief wordt betekent dat dat 38 van de ongeveer 142 rustplekken voor vrachtwagens zullen verdwijnen.

Onacceptabel

Volgens TLN is het volstrekt onacceptabel om de rustplekken te schrappen: “De A28 is een belangrijke goederencorridor voor binnenlands én internationaal vervoer. We weten dat er een grote krapte is aan parkeerplaatsen. Zolang de tekorten niet zijn opgelost, vindt TLN het onacceptabel dat op deze corridor parkeerplekken verdwijnen”, aldus een woordvoerder. FNV en TBVN sluiten zich aan bij dit sentiment.

Keerzijde

TLN en FNV belichten ook de keerzijde van het schrappen van de rustplekken, namelijk dat chauffeurs zullen overnachten in dorpen en op industrieterreinen. “Chauffeurs moeten zich aan de verplichte rusttijden houden en willen dat hun vracht veilig is. Het ongewenste effect is dat vrachtwagens naar plekken zoeken die daar niet voor bedoeld zijn”, aldus TLN. FNV voegt toe: “Het zorgt voor allerlei vormen van overlast en het is voor zowel de chauffeur als zijn vracht onveiliger.”

Door: Nationale Transportgids

26 april '24 (13:15)

Aantal zakelijke leasevoertuigen stijgt door krappe arbeidsmarkt

Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

26 april '24 ( 8:46)

Vijf bijzondere Brabantse OV-fietsen onthuld in Den Bosch

Otters uit de Biesbosch, een worstenhroodje, het Van Abbemuseum in Eindhoven en de Bolwoningen uit Den Bosch: afbeeldingen daarvan sieren vijf Brabantse OV-fietsen. Deze nieuwe jubileumfietsen zijn binnenkort te vinden in Eindhoven, Den Bosch en Roosendaal. Daarover bericht NS.

26 april '24 ( 6:00)

Begin meivakantie: drukke wegen verwacht

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

26 april '24 ( 6:00)

Kwart bestelauto's volgend jaar niet welkom in zero-emissiezone

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

25 april '24 ( 8:15)

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

25 april '24 ( 6:00)

CBS: steeds meer 65-plussers bezitten een motorfiets

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.