Tips autoverzekering vergelijken

De beste manier om een goede autoverzekering te vinden is door een vergelijking te maken. Je bekijkt dan eerst alle mogelijke opties die je hebt voordat je hier de beste en goedkoopste uit kiest. Het maken van een vergelijking van autoverzekeringen is niet moeilijk, maar er zijn wel enkele punten waar je op moet letten voor het beste resultaat. Hier vind je tien tips die je dan vast goed kunt gebruiken. 

1. Kies een onafhankelijke site

Als het goed is zal een vergelijkingssite je vertellen of ze onafhankelijk zijn. Een onafhankelijke site geeft je alleen de feiten en heeft geen commercieel voordeel als je bijvoorbeeld een bepaalde verzekeraar uitkiest. Zie je hier geen of onduidelijk bewijs van, kies dan een andere vergelijkingssite.

2. Kies voor een site met een keurmerk

Als je helemaal zeker wilt zijn over de onafhankelijkheid van een website, dan ga je op zoek naar een keurmerk. Het keurmerk Thuiswinkel en het bijbehorende Certificaat Thuiswinkel Waarborg is daar een goed voorbeeld van. Ook het Keurmerk Objectief Vergelijken is relevant. 

3. Kies twee of meer sites

Bij het maken van een vergelijking wil je alle opties te zien krijgen. Soms kan dat alleen als je twee of zelfs meerdere vergelijkingssites uitkiest. Als je echt geen optie over het hoofd wilt zien, dan kies je voor een zo volledig mogelijke vertegenwoordiging van verzekeraars. Bij Diks.nl krijg je bijvoorbeeld een compleet overzicht en wordt de keuze voor de juiste verzekering weer een stukje makkelijker.

4. Gebruik de filters

De filters van een vergelijkingswebsite zijn bijzonder handig. Je geeft aan wat je zoekt en krijgt alleen resultaten te zien die aansluiten bij je zoekopdracht. Op die manier vergelijk je alleen de verzekeringen die voor jou relevant zijn en vergelijk je geen appels met peren.

5. Bepaal van tevoren exact wat je nodig hebt

Voordat je je vergelijking maakt moet je weten wat je wilt vergelijken. En alleen autoverzekeringen is dan niet genoeg. Om de filters goed in te kunnen stellen schrijf je van tevoren even op wat je precies van je autoverzekering nodig hebt. Hier vind je een aantal punten ter inspiratie.

  • Welke soort dekking heb je nodig? Je kiest dan tussen WA, WA+ of All-Risk.
  • Wil je aanvullende verzekeringen afsluiten? Denk dan bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering, een no-claim beschermer, pechhulpdekking, rechtsbijstand, een oldtimer, bestelauto verzekering, caravan of zelfrijdende auto verzekeren of een tweede auto toevoegen.
  • Welke premie kun je betalen? Bepaal je budget, maar wees realistisch. Houd er rekening mee dat jongeren, senioren en mensen met een slechte claim-geschiedenis vaak hogere premies moeten betalen.

6. Wees eerlijk

Het werkt niet in je voordeel om de premie lager te maken door bijvoorbeeld niet eerlijk te zijn over het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Ook de waarde van de zelf toegevoegde accessoires, zoals een trekhaak, airconditioning, dure velgen, een andere lak of leren bekleding schat je eerlijk in. Mocht je een schadeclaim moeten indienen dan kunnen er problemen ontstaan als ze er achter komen dat je gelogen hebt. Hier heb je dan dus alleen jezelf mee.

7. Kijk niet alleen naar de prijs

Uiteraard is de prijs een doorslaggevende factor, maar wat je ervoor terugkrijgt is net zo belangrijk. Ga bijvoorbeeld op zoek naar wat je ontvangt als je een ongeval hebt, krijg je een vervangwagen en wordt je auto getakeld? Wat gebeurt er als je auto gestolen wordt en wat is de vergoeding als deze total loss wordt verklaard?

8. Wat is het eigen risico?

Als je een goedkope verzekering afsluit, maar het eigen risico is hoog, dan moet je alsnog een groot bedrag betalen als je schade oploopt. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en hier denk je goed over na. Wil je dit risico lopen en een lagere premie voorrang geven over een hoog eigen risico, of neem je liever het zekere voor het onzekere? 

9. Bekijk ook recensies van bestaande klanten

Als je door het maken van een vergelijking een voorkeur voor een verzekeraar hebt ontwikkeld, ga dan altijd even op zoek naar recensies over dit bedrijf. Niemand kan je beter vertellen hoe het is om bij hen verzekerd te zijn dan een bestaande klant. Let op de positieve punten, maar de negatieve recensies zijn soms nog leerzamer. Je beoordeelt hoe de verzekeraar deze problemen heeft opgelost en leert veel over de werkethiek en betrokkenheid. 

10. Slaap er een nachtje over

Het uitkiezen van een autoverzekering doe je niet zomaar. Je moet er weer een jaar mee verder, dus het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Het is daarom altijd verstandig op de opties even op je in te laten werken en er een nachtje over te slapen. Vaak weet je de volgende dag exact wat je moet kiezen.