Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer treinstoringen in januari 2024 maar minder lange storingen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer treinstoringen in januari 2024 maar minder lange storingen
Treinreizigers hebben afgelopen maand met meer treinstoringen te maken gehad dan in dezelfde periode een jaar geleden. In januari 2024 waren er tot nu toe 515 vertragingen en storingen op het spoor, in januari 2023 waren dat er nog 402. Dit blijkt uit data van de site Rijdendetreinen.nl.

Storingen waren wel eerder verholpen: ze duurden afgelopen maand gemiddeld 2 uur en 39 minuten, terwijl een spoorprobleem in januari 2023 nog 4 uur en 38 minuten duurde. In vergelijking met januari 2020 - de laatste maand voor corona - is het aantal treinstoringen ongeveer gelijk, toen waren het er 501. De verstoringen duurden toen ook lang: gemiddeld 3 uur en 26 minuten.

Grootste probleemdag

De grootste probleemdag afgelopen maand was 11 januari. Toen waren er toen 35 storingen die 98 uur duurden. Op die dag vielen er onder meer 13 ritten uit door defecte treinen, waren er drie seinstoringen en zorgde een defect spoor tussen Utrecht en Eindhoven voor een storing die pas na 13 uur was verholpen.

Totale duur storingen

Op 24 januari was de totale duur van storingen het langst, 28 storingen duurden toen bij elkaar 189 uur. Wisselstoringen tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Utrecht en Den Bosch werden na bijna vijf uur opgelost, en een defecte bovenleiding zorgde voor problemen rond Schiphol. Ook die problemen duurden bijna vijf uur.

Database

Rijdendetreinen.nl houdt een database bij van alle treinritten en hun status. Een storing wordt geteld wanneer er een vertraging is, een rit wordt aangepast of helemaal uit de dienstregeling wordt gehaald. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege materieelproblemen, ongelukken, personeelsproblemen of problemen door het weer. In januari 2024 was de oorzaak van een storing in 170 van de 515 gevallen een defecte trein, waren er 56 wisselstoringen en 51 aanrijdingen.

23 februari '24 ( 7:27)

Vanaf maandag twaalf dagen minder treinen rond Schiphol

ProRail werkt van maandag 26 februari tot en met vrijdag 8 maart 2024 wederom aan de trapopgangen en sporen op Schiphol Airport. Doordat daar in deze periode slechts de helft van de sporen beschikbaar is, kunnen er minder treinen rijden. Dat meldt NS.

23 februari '24 ( 6:00)

Gloednieuw NS-station Ede-Wageningen in gebruik genomen

Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.