Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ProRail werkt bij Maastricht en Sittard aan het spoor

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ProRail werkt bij Maastricht en Sittard aan het spoor
Van vrijdag 23 september tot maandag 26 september voert ProRail bij Maastricht en Sittard spoorwerkzaamheden uit. In plaats van treinen rijden er op verschillende plekken bussen. ProRail gaat onder meer de overwegen saneren, het spoor onderhouden en op sommige plekken komt er nieuwbouw. De spoorbrug in Sittard die op 15 juli werd aangereden wordt ook hersteld. Dit meldt ProRail.

Beide sporen op de brug in Sittard zijn op vrijdag 23 september buiten gebruik, want de bovenleiding moet aan de kant geschoven worden. Op die manier kunnen werkers veilig aan het brugdek werken, die aan de onderkant losgemaakt moet worden zodat het in zijn geheel uit- en afgevoerd kan worden.

De betonschade aan landhoofden en pijlers wordt ook gerepareerd en ook opleggen zijn aan reparatie of vervanging toe. Daarna kan het nieuwe brugdek met een hijskraan weer terug op zijn plek. Vervolgens krijgt het spoor een nieuwe opbouw en komt de bovenleiding er weer te hangen.

Sanering overwegen

Ook zijn de overwegen Balijeweg en Limmelderweg in Maastricht aan sanering toe. Ze zijn al een tijdje afgesloten. Tussen de 24ste en 26ste haalt de aannemer de overwegen eruit. Vanaf het Kanjelpad tot aan de Weert in Maastricht komt er een nieuwe bovenleiding.

Tot slot komt er in Sittard-Geleen een nieuw stuk spoor, ter hoogte van het spoorviaduct over de Middenweg. Er komen nieuwe dwarsliggers en een nieuwe ballast. Op het emplacement van Maastricht komt ook een nieuw stuk spoor, waar de spoorstaven, dwarsliggers en de ballast worden vernieuwd.

Treinverkeer gehinderd

Er rijden komend weekend minder treinen tussen Roermond en Sittard, als gevolg van bovengenoemde werkzaamheden. Een intercity zal stoppen tussen Roermond – Echt en Susteren. Gezamenlijke bussen van Arriva en NS rijden van en naar Susteren en Sittard. Meer over gevolgen voor het treinverkeer lees je hier.

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky

21 juni '24 ( 8:30)

Enkele dagen geen of beperkt treinverkeer van, naar en via Amsterdam Centraal

De renovatiewerkzaamheden op Amsterdam Centraal gaan zaterdag 29 juni 2024 de volgende fase in. Daardoor zijn de sporen 14 en 15 gedurende enkele maanden niet beschikbaar voor treinverkeer. Om deze reden sluit spoorwegbeheerder ProRail vanaf 24 juni een groot deel van de Oostelijke reizigerstunnel aan de U-zijde van het station. Dat meldt NS.

20 juni '24 (20:30)

ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

18 juni '24 ( 8:49)

Oude treinen tussen Nederland en Duitsland vervangen door nieuwe ICE-treinen

Sinds zaterdag 15 juni 2024 rijden tussen Amsterdam en Frankfurt de nieuwe ICE-treinen. Deze hogesnelheidstreinen (ICE 3neo) vervangen alle oude treinen op dit spoortraject. Daarover bericht NS.

18 juni '24 ( 6:00)

Tot en met zondag geen treinen van Den Bosch naar Tilburg en Boxtel

Wie met de trein tussen Den Bosch en Tilburg of Boxtel wil reizen, moet tot het einde van deze week met de bus. Door werkzaamheden op het spoor rijden van dinsdag tot en met zondag geen treinen op deze trajecten, liet de NS eerder weten. De reistijd kan gemiddeld dertig minuten langer zijn.

15 juni '24 (16:30)

NS verwacht verbetering door nieuwe treinen Amsterdam-Frankfurt

Reizigers tussen Amsterdam en Frankfurt reizen vanaf deze zaterdag met nieuwe ICE-treinen. De snelle treinen van Deutsche Bahn (DB) lijken aan de buitenkant sterk op hun voorganger: ze zijn wit met een rode streep en hebben een gestroomlijnde neus. Toch zijn ze volgens de NS, die de dienstregeling samen met DB onderhoudt, "sterk verbeterd", zowel in technisch opzicht als qua comfort.

14 juni '24 ( 9:23)

NS-plannen voor extra nachttrein naar Oostenrijk

Ook in 2026 wil NS een nachttrein vanaf Amsterdam Centraal naar Wenen en Innsbruck laten rijden. Momenteel rijdt één trein via Duitsland naar beide bestemmingen. NS wil daar twee aparte treinen van maken: één naar Wenen en één naar Innsbruck. Dat meldt NS.

13 juni '24 ( 9:15)

Geen treinen van en naar Leiden door defecte bovenleiding

Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend geen treinen, meldt ProRail. Reden is een defecte bovenleiding.

12 juni '24 (18:00)

Oversteken spoorwegovergang Roermond kost fietser het leven

Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Dit gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang aan de Parallelweg, niet ver van station Roermond. De identiteit van de persoon is nog onbekend, de fietser overleed ter plaatse.

11 juni '24 (15:15)

Komende week geen treinen vanaf Den Bosch naar Boxtel en Tilburg

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er van dinsdag 18 juni tot en met zondag 23 juni geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel en tussen Den Bosch en Tilburg, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij zet bussen in. Reizigers moeten daardoor rekening houden met gemiddeld zo'n dertig minuten extra reistijd.

11 juni '24 ( 8:31)

150-jarig jubileum Oosterspoorlijn gevierd

Zaterdag 8 juni 2024 was het om 10.45 uur precies 150 jaar geleden dat de eerste stoomtrein van Baarn richting Hilversum spoorde. De hele dag werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij dit jubileum van de Oosterspoorlijn. Dat meldt NS.