Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Streekvervoer volgt staking NS, stakingen op meerdere dagen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Streekvervoer volgt staking NS, stakingen op meerdere dagen
De FNV kondigde gisteren aan dat ook regionale vervoerders van bussen en treinen binnenkort gaan staken. Tussen 6 en 16 september vinden er een reeks stakingen plaats voor een beter cao. Sommige private vervoerders met een ander cao vallen niet onder de staking. Dit meldt het AD.  

Hoge werkdruk tegen karige beloning  

Streekvervoerders in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Met een slinkende groep chauffeurs moeten ze in een steeds kortere tijd steeds meer mensen vervoeren. Ondanks de stijgende werkdruk in deze cruciale sector weigerden werkgevers om loonafspraken te maken die op peil zijn met de inflatie. De NS bood een loonstijging van 8 procent aan over tweeënhalf jaar. 

Toch is de inflatie al maanden boven de 10 procent, met in augustus een recordhoogte van 13,7 procent. Economen verwachten dat het nog erg lang gaat duren voordat de inflatie wordt beteugeld. Hierdoor gaan chauffeurs er met dit aanbod maandelijks qua koopkracht op achteruit ondanks hun zeer benodigde verdiensten.

Minder ritten 

Naast oplopende werkdruk en slechte beloningen zien steeds meer provinciale trein- en buslijnen een erosie in het aantal ritten. Zo’n 30% van de provinciale lijnen zijn wegvallen sinds het aantreden van het nieuwe kabinet. Dit heeft gevolgen voor passagiers die afhankelijk zijn van de het OV en stimuleert de krimp in afgelegen gebieden.

Tussen 6 en 9 september vinden er regionale stakingen van streekvervoerders plaats op verschillende plekken in Nederland. Op 16 september volgt een landelijke staking van het streekvervoer.

Door: Nationale Transportgids

03 februari '23 (12:32)

Geen extra drukte in trein door staking streekvervoer verwacht bij NS

De Nederlandse Spoorwegen verwachten geen extra drukte volgende week als het streekvervoer staakt. Volgens een woordvoerder is er maar een heel beperkte overlap tussen bus- en spoorlijnen van andere vervoerders en die van NS. "De ervaring leert dat we geen extra materieel hoeven in te zetten."

03 februari '23 (11:13)

Grondige verbouwing deel stationsgebouw Amsterdam Centraal

Spoorwegbeheerder ProRail start deze week met de renovatie van de centrale hal en de Oostvleugel van het monumentale stationsgebouw van station Amsterdam Centraal. Dit meldt NS.

03 februari '23 (10:24)

Meest gewaardeerde treinstation is opnieuw Klimmen-Ransdaal

Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg, Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.

03 februari '23 (10:03)

Voetganger om het leven gekomen door ongeval met tram in Amsterdam

Een voetganger is donderdagavond om het leven gekomen door een ongeval met een tram in Amsterdam. Het ongeluk gebeurde rond 22.45 uur op de Kingsfordweg, in de buurt van station Sloterdijk. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

02 februari '23 (17:54)

VVMC dreigt ook met landelijke staking streekvervoer

Treinpersoneel in het streekvervoer gaat volgende week opnieuw enkele dagen staken als een reactie van vervoerders Arriva en Keolis na de staking van donderdag uitblijft. Dat meldt een woordvoerster van vakbond VVMC. Daarmee zouden treinmedewerkers, die vallen onder de kleine cao in het streekvervoer zich aansluiten bij de al aangekondigde stakingen voor volgende week door buschauffeurs in het streekvervoer. Onder die cao vallen zo’n 1300 medewerkers.

01 februari '23 (13:42)

Boete voor Tilburg en NedTrain om blootstelling medewerkers aan chroom-6

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten ieder een kwart miljoen euro boete betalen, omdat ze bijstandsgerechtigden die oude treinstellen opknapten, hebben blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6. De rechtbank in Rotterdam heeft de straf woensdag opgelegd. De rechtbank spreekt van "een onaanvaardbaar gezondheidsrisico".

01 februari '23 ( 8:11)

TreinTrainPakket voor mensen met licht verstandelijke beperking

De NS heeft een pakket ontwikkeld dat hulp biedt aan mensen met een licht verstandelijke beperking bij treinreizen, meldt de spoorwegmaatschappij dinsdag.

01 februari '23 ( 8:00)

Medewerkers kleinste streekvervoer-cao staken donderdag al

Een deel van de medewerkers in het streekvervoer gaat donderdag al staken. Dat kondigt vakbond FNV aan. Het gaat om medewerkers van de kleinste streekvervoer-cao. Onder deze zogeheten cao Multimodaal vallen 1300 medewerkers, met name treinpersoneel van regionale vervoerders als Arriva en Keolis.

01 februari '23 ( 4:18)

Rechter bepaalt of Tilburg en NedTrain strafbaar waren in chroom-6-zaak

De rechtbank in Rotterdam bepaalt woensdag of de gemeente Tilburg en treinonderhoudsbedrijf NedTrain strafbaar zijn omdat ze deelnemers aan een werkproject voor mensen met een bijstandsuitkering hebben blootgesteld aan chroom-6. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt van wel en eiste tijdens de behandeling van de zaak geldboetes van 317.000 euro tegen Tilburg en Nedtrain.

31 januari '23 (13:52)

Meeste treinreizigers NS checken nog niet meteen in met bankpas

De meeste treinreizigers gebruiken nog geen bankpas of creditcard om in- en uit te checken, maar doen dit volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) nog steeds met een ov-chipkaart. Dinsdagochtend was het voor het eerst dat NS-reizigers met hun bankpas door de poortjes konden. Een woordvoerster van de NS zegt dat de invoering van de betaaloptie zonder problemen verliep.