Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Streekvervoer volgt staking NS, stakingen op meerdere dagen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Streekvervoer volgt staking NS, stakingen op meerdere dagen
De FNV kondigde gisteren aan dat ook regionale vervoerders van bussen en treinen binnenkort gaan staken. Tussen 6 en 16 september vinden er een reeks stakingen plaats voor een beter cao. Sommige private vervoerders met een ander cao vallen niet onder de staking. Dit meldt het AD.  

Hoge werkdruk tegen karige beloning  

Streekvervoerders in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Met een slinkende groep chauffeurs moeten ze in een steeds kortere tijd steeds meer mensen vervoeren. Ondanks de stijgende werkdruk in deze cruciale sector weigerden werkgevers om loonafspraken te maken die op peil zijn met de inflatie. De NS bood een loonstijging van 8 procent aan over tweeënhalf jaar. 

Toch is de inflatie al maanden boven de 10 procent, met in augustus een recordhoogte van 13,7 procent. Economen verwachten dat het nog erg lang gaat duren voordat de inflatie wordt beteugeld. Hierdoor gaan chauffeurs er met dit aanbod maandelijks qua koopkracht op achteruit ondanks hun zeer benodigde verdiensten.

Minder ritten 

Naast oplopende werkdruk en slechte beloningen zien steeds meer provinciale trein- en buslijnen een erosie in het aantal ritten. Zo’n 30% van de provinciale lijnen zijn wegvallen sinds het aantreden van het nieuwe kabinet. Dit heeft gevolgen voor passagiers die afhankelijk zijn van de het OV en stimuleert de krimp in afgelegen gebieden.

Tussen 6 en 9 september vinden er regionale stakingen van streekvervoerders plaats op verschillende plekken in Nederland. Op 16 september volgt een landelijke staking van het streekvervoer.

Door: Nationale Transportgids

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.

15 september '23 ( 8:36)

Trein raakt stilstaande auto met aanhanger in Prinsenbeek

Donderdag 14 september 2023 is in Prinsenbeek 's ochtends een auto met aanhanger terechtgekomen op het spoor en vervolgens geraakt door een trein. De circa vierhonderd reizigers in de Sprinter zijn geëvacueerd en hebben hun reis naderhand vervolgd in een andere trein. Voor zover bekend zijn bij de botsing geen gewonden gevallen. Dat meldt Omroep Brabant.

15 september '23 ( 8:32)

Raildagen: ProRail opent de deuren in Utrecht en Rotterdam

Vrijdag 15 september en zaterdag 16 september 2023 openen in heel Nederland (spoor)bedrijven hun deuren. Tijdens de Raildagen (een initiatief van Railforum, een onafhankelijk kennisnetwerk voor de ov- en spoorsector) kunnen belangstellenden er een kijkje nemen om meer te weten te komen over de spoorwereld. Ook ProRail doet mee. Daarover bericht de spoorwegbeheerder.

14 september '23 ( 8:52)

Onjuiste spoedreparatie was oorzaak treinbrand bij Etten-Leur

De brand op een goederentrein bij Etten-Leur vorig jaar werd veroorzaakt door een onjuist gerepareerde bovenleiding. Dat meldt ProRail donderdag op basis van een onderzoek, precies een jaar na de brand. Door het incident brandden 42 hybride auto's uit.

14 september '23 ( 8:22)

Storing in Willemsspoortunnel: minder treinen tussen Dordrecht en Den Haag

Tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal rijden sinds donderdagochtend vroeg geen intercity's vanwege een storing in de Willemsspoortunnel bij Rotterdam Blaak. Tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht rijden helemaal geen treinen. De storing heeft ook invloed op het treinverkeer over de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda, aldus de NS.

12 september '23 ( 8:45)

Komend weekend geen treinen van en naar Gouda

ProRail werkt komend weekend aan het spoor rond Gouda. Zaterdag 16 september en zondag 17 september 2023 rijden daarom geen treinen van en naar deze Zuid-Hollandse stad. Dat meldt NS.