Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maatregelen ProRail en NS na storing Verkeersleidingpost Amsterdam

Door Richard Heeres
schedule 3 min
location_on [xx]km
Maatregelen ProRail en NS na storing Verkeersleidingpost Amsterdam
Door een hardwarestoring viel zondag 4 juni 2023 de Verkeersleidingpost van spoorwegbeheerder ProRail in Amsterdam uit. Hierdoor konden langere tijd geen treinen van en naar Amsterdam rijden. Ook bij reizigers zorgde de storing voor hinder en onduidelijkheid. ProRail en NS gaan maatregelen nemen om soortgelijke storingen in de toekomst te voorkomen. En om als die zich toch voordoen de impact ervan te verminderen. Dat meldt NS. 

Ongeveer vierduizend reizigers strandden door de storing in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag en op Schiphol. NS heeft voor veel reizigers een taxi of hotelovernachting kunnen regelen, met de mogelijkheid om de kosten hiervan te declareren. Ook heeft een groot aantal reizigers de nacht doorgebracht op Amsterdam Centraal of op opvanglocaties in Utrecht en Amsterdam.

Kans verkleinen

De kans op een ICT-storing is nooit volledig uit te sluiten. Wel wil ProRail die kans zoveel mogelijk verkleinen. Uit de evaluatie blijkt dat de hardwarestoring niet werd opgemerkt door monitoringsoftware. ProRail gaat daarom betere monitoringsoftware gebruiken die dit type hardwarestoringen kan signaleren.

Meer maatregelen

Dit is slechts een van de vele maatregelen. Ook wil ProRail onder andere onderzoeken of met de Verkeersleidingpost sneller uitgeweken kan worden naar een andere locatie. En NS onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om tijdens een grote, langdurige verstoring de capaciteit van treinvervangend vervoer te vergroten en gestrande reizigers beter te kunnen bereiken en beter op te vangen.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.

23 november '23 (14:18)

Ook op station Leiden OV-fietsen met elektronisch slot

Op Leiden Centraal kunnen reizigers sinds gisteren op een nieuwe manier hun OV-fiets huren. Alle 660 fietsen op dat station hebben nu een elektronisch slot dat opent met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.