NS gaat live surveillance-apparatuur gebruiken om overlast te beheersen

De NS kondigde in een interview met de NOS aan dat ze live camera’s gaan plaatsen in de trein. Dit is naar aanleiding van verschillende incidenten waarbij reizigers zich onveilig voelden. Ook het personeelstekort speelt een rol. Dit meldt de NOS.

Overlast

Er hangen in de meeste NS-treinen al zo’n 10.000 camera’s. Tot nu toe worden die alleen gebruikt om misdrijven terug te kijken. Maar door de toenemende overlastmeldingen gaat de NS nu proeven doen met live-surveillance. Medewerkers worden aangesteld om ten alle tijden reizigers in de gaten te houden.

Proef

De proeven worden vooral gedaan op trajecten waar overlastmeldingen toenemen. NOS Stories deed een onderzoek en kreeg meer dan 650 reacties over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de trein. Nabij Hoorn was de zogenoemde ‘treinrukker’ actief en bleek het voor het onderbezette personeel lastig om de dader te pakken of te betrappen.

Meldnummer

Ook de afhandeling van klachten laat nog veel te wensen over. Het meldnummer van de NS staat sinds de introductie roodgloeiend. Om logistieke redenen geeft de NS aan dat ze weleens tekort schieten in een adequate reactie. Treinen zijn lang en personeel is schaars. Daarvoor komen nu 700 veiligheidsmedewerkers die live de situatie in de gaten moeten houden.

Door: Nationale Transportgids