Universiteit Twente geeft reizen met de trein een stimulans

Universiteit Twente wil haar CO2-uitstoot door vliegreizen verminderen. Om die reden heeft de universiteit de Train Zone Map geïntroduceerd. Dankzij deze kaart met bestemmingen kunnen reizen met de trein en reizen met het vliegtuig eenvoudig met elkaar worden vergeleken. Dit meldt Universiteit Twente.

Behalve de CO2-uitstoot kunnen met de Train Zone Map de totale reisduur en het aantal overstappen worden vergeleken. Met deze tool wil Universiteit Twente haar medewerkers en studenten aanmoedigen om waar mogelijk de trein te kiezen in plaats van het vliegtuig. Op de korte afstand (binnen 800 kilometer) vindt de universiteit de trein de norm.

Minder CO2-uitstoot

Vliegreizen veroorzaakten in 2019, het laatste jaar vóór corona, circa 13% van de totale CO2-voetafdruk van Universiteit Twente. In 2020 en 2021 daalde het aantal internationale reizen naar bijna nul. Maar nu reizen weer mogelijk is, gaan meer medewerkers en studenten naar het buitenland. Reizen per trein veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot dan reizen per vliegtuig

Dynamische versie

De informatie op de Train Zone Map biedt een indicatie van welke steden goed per trein te bereizen zijn. In aanvulling op de huidige Train Zone Map werkt Universiteit Twente momenteel aan een dynamische versie van de kaart. Daarop staan meer functies en meer steden.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres