Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindelijk weer treinverkeer bij Molkwerum na dassenoverlast

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Eindelijk weer treinverkeer bij Molkwerum na dassenoverlast
Vanaf maandag kunnen weer treinen rijden over het spoor bij het Friese Molkwerum. Het treinverkeer lag er sinds 13 maart stil omdat dassen er onder het spoor een burcht hadden gegraven waardoor grote schade was ontstaan. De herstelwerkzaamheden die hierdoor nodig waren worden vrijdag afgerond, vertelt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Op het traject tussen Sneek en Stavoren vonden ook geplande werkzaamheden plaats. Die lopen dit weekend nog door, aldus de zegsvrouw. De planning was overigens al dat er vanaf maandag treinen over het traject konden rijden.

Er zijn twee kunstburchten gebouwd, die moesten er komen omdat de dassen nergens anders terecht konden. Of de dassen inderdaad in de kunstburchten zijn getrokken, is nog onduidelijk. "Het heeft tijd nodig voordat een das zich settelt", aldus de zegsvrouw. Daarbij is de kunstburcht door mensenhanden gemaakt en dassen houden niet zo van de lucht van mensen, dus die lucht zal waarschijnlijk eerst moeten verdwijnen, zo zegt ze.

Damwanden en gaas

Op wildcamera’s is wel te zien dat dassen er rondscharrelen. Om te voorkomen dat de dassen zich opnieuw proberen te vestigen onder het spoor, zijn er onder meer damwanden en gaas geplaatst. Ook zijn bosjes weggehaald. De ontheffing is daarbij nu zo dat er wat gedaan mag worden aan "beginnende graverij". "Nu kunnen we als we beginnende tunnels zien of zien dat de das er actief is geweest, dat gelijk dichtgooien."

ProRail blijft het gebied flink controleren, aldus de woordvoerder. "Dit willen we niet nog een keer."

21 juni '24 ( 8:30)

Enkele dagen geen of beperkt treinverkeer van, naar en via Amsterdam Centraal

De renovatiewerkzaamheden op Amsterdam Centraal gaan zaterdag 29 juni 2024 de volgende fase in. Daardoor zijn de sporen 14 en 15 gedurende enkele maanden niet beschikbaar voor treinverkeer. Om deze reden sluit spoorwegbeheerder ProRail vanaf 24 juni een groot deel van de Oostelijke reizigerstunnel aan de U-zijde van het station. Dat meldt NS.

20 juni '24 (20:30)

ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

18 juni '24 ( 8:49)

Oude treinen tussen Nederland en Duitsland vervangen door nieuwe ICE-treinen

Sinds zaterdag 15 juni 2024 rijden tussen Amsterdam en Frankfurt de nieuwe ICE-treinen. Deze hogesnelheidstreinen (ICE 3neo) vervangen alle oude treinen op dit spoortraject. Daarover bericht NS.

18 juni '24 ( 6:00)

Tot en met zondag geen treinen van Den Bosch naar Tilburg en Boxtel

Wie met de trein tussen Den Bosch en Tilburg of Boxtel wil reizen, moet tot het einde van deze week met de bus. Door werkzaamheden op het spoor rijden van dinsdag tot en met zondag geen treinen op deze trajecten, liet de NS eerder weten. De reistijd kan gemiddeld dertig minuten langer zijn.

15 juni '24 (16:30)

NS verwacht verbetering door nieuwe treinen Amsterdam-Frankfurt

Reizigers tussen Amsterdam en Frankfurt reizen vanaf deze zaterdag met nieuwe ICE-treinen. De snelle treinen van Deutsche Bahn (DB) lijken aan de buitenkant sterk op hun voorganger: ze zijn wit met een rode streep en hebben een gestroomlijnde neus. Toch zijn ze volgens de NS, die de dienstregeling samen met DB onderhoudt, "sterk verbeterd", zowel in technisch opzicht als qua comfort.

14 juni '24 ( 9:23)

NS-plannen voor extra nachttrein naar Oostenrijk

Ook in 2026 wil NS een nachttrein vanaf Amsterdam Centraal naar Wenen en Innsbruck laten rijden. Momenteel rijdt één trein via Duitsland naar beide bestemmingen. NS wil daar twee aparte treinen van maken: één naar Wenen en één naar Innsbruck. Dat meldt NS.

13 juni '24 ( 9:15)

Geen treinen van en naar Leiden door defecte bovenleiding

Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend geen treinen, meldt ProRail. Reden is een defecte bovenleiding.

12 juni '24 (18:00)

Oversteken spoorwegovergang Roermond kost fietser het leven

Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Dit gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang aan de Parallelweg, niet ver van station Roermond. De identiteit van de persoon is nog onbekend, de fietser overleed ter plaatse.

11 juni '24 (15:15)

Komende week geen treinen vanaf Den Bosch naar Boxtel en Tilburg

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er van dinsdag 18 juni tot en met zondag 23 juni geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel en tussen Den Bosch en Tilburg, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij zet bussen in. Reizigers moeten daardoor rekening houden met gemiddeld zo'n dertig minuten extra reistijd.

11 juni '24 ( 8:31)

150-jarig jubileum Oosterspoorlijn gevierd

Zaterdag 8 juni 2024 was het om 10.45 uur precies 150 jaar geleden dat de eerste stoomtrein van Baarn richting Hilversum spoorde. De hele dag werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij dit jubileum van de Oosterspoorlijn. Dat meldt NS.