Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cao-bod werkgevers streekvervoer opnieuw vervallen

Door ANP
schedule 4 min
Ccao-bod werkgevers streekvervoer opnieuw vervallen
Het cao-bod van werkgevers in het streekvervoer is komen te vervallen, waarmee de onderhandelingen opnieuw moeten beginnen. Vakbonden hadden tot maandagmiddag 17.00 uur om te reageren op het bod dat voorlag, maar dat is niet gebeurd, meldt vervoersbedrijf Arriva. Het betreft een bod voor de cao multimodaal. Een eerder bod voor de grotere cao in het streekvervoer was al vervallen. Voor beide cao's wordt deze week door het hele land gestaakt.

De cao multimodaal geldt voor vervoersbedrijven die zowel trein- als busvervoer aanbieden, zoals Arriva en Keolis. Het gros van de 1300 medewerkers werkt echter in treinen. Het bod dat voorlag behelsde onder meer een loonsverhoging van 11 procent. Ook zou een regeling waardoor personeel eerder kan stoppen met werken worden uitgebreid. In het voorstel, ondertekend door de Vereniging voor Werkgevers Multimodaal, spreken de werkgevers van "een méér dan redelijk voorstel". "Werkgevers gaan ver, omdat elke stakingsdag er één te veel is, onnodig schade berokkent op meerdere fronten."

Arriva laat via een woordvoerster weten dat ze naar verwachting volgende week met de werkgevers bij elkaar komen om te kijken "hoe we verder gaan". "Maar bij het laatste cao-bod is al aangegeven: dit is het gewoon, meer zit er niet in", aldus de zegsvrouw.

Vijfdaagse staking

Vakbonden FNV en CNV hebben personeel in het streekvervoer opgeroepen vijf dagen te gaan staken. Als gevolg daarvan reed onder meer de helft van de bussen niet op maandag, in het oosten van het land reden in een aantal regio’s geen treinen van Arriva en Keolis. Deze staking heeft niet alleen betrekking op de cao multimodaal, maar ook op de grote cao in het streekvervoer waaronder 13.000 medewerkers vallen. Dat zijn met name buschauffeurs.

Ook de onderhandelingen voor deze cao verlopen stroef. Met de staking van vijf dagen willen FNV en CNV hiervoor eveneens een betere cao afdwingen. De bonden stelden eerder een ultimatum, maar daar gaf werkgeversvereniging VWOV geen gehoor aan. Nadat een werkgeversultimatum door de bonden werd genegeerd, liet VWOV weten dat het cao-bod dat voorlag was komen te vervallen. Ook voor deze cao beginnen de onderhandelingen dus weer van voren af aan.

Door: ANP

28 maart '23 (14:47)

Treinverkeer Den Bosch - Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij Esch en Vught burchten hadden gegraven onder het spoor. De dassen zijn inmiddels verhuisd en het spoor is hersteld, meldt ProRail dinsdag.

28 maart '23 (13:41)

OV-klantenbarometeronderzoek: mooie cijfers voor de provincie Utrecht

Provincie Utrecht is dik tevreden met de resultaten van het jaarlijkse OV-klantenbarometeronderzoek. Dit onderzoek meet de waardering van reizigers voor het openbaar vervoer in heel Nederland, maar ook per regio. Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht scoort een ruime voldoende. De tram krijgt zelfs een 8. Dit meldt Provincie Utrecht.

28 maart '23 ( 9:24)

ProRail verwacht snel meer duidelijkheid over hervatten treinverkeer op dassentraject

ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

28 maart '23 ( 9:16)

Stakingen in streekvervoer week opgeschort, onderhandelingen gaan door

Vakbonden FNV en CNV willen deze week nog gebruiken voor de verkennende gesprekken met werkgeversvereniging VWOV. Dat meldt CNV. De gesprekken werden twee weken geleden opgestart onder begeleiding van twee procesbegeleiders na weken van stakingen. Nu de gesprekken deze week doorgaan, zijn de eerder geplande stakingen voor deze week opgeschort. Die stonden gepland voor woensdag en donderdag.

27 maart '23 (10:20)

Vandaag beslissing vakbonden over mogelijke stakingen streekvervoer

De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

27 maart '23 ( 9:52)

ProRail positief over spoorherstel Brabant, dassen lijken verkast

Spoorbeheerder ProRail is "een flink stuk opgeschoten" met de werkzaamheden aan het spoor bij het Brabantse Esch, waar al dagen geen treinen kunnen rijden doordat dassen er een burcht hebben gegraven. "Ze hadden behoorlijk huisgehouden, er zijn ongeveer 25 pijpen aangetroffen, zoals je de gangen noemt", vertelt een woordvoerder van ProRail.

24 maart '23 (12:41)

Geheugensteuntje in fietsenstalling station Den Bosch

In de fietsenstalling op station Den Bosch horen reizigers sinds woensdag 22 maart 2023 geregeld een luidsprekerstem. Deze stem attendeert hen op het slot van de OV-fiets, dat gesloten moet worden voordat zij de stalling verlaten. Dat meldt NS.

24 maart '23 (10:37)

Das die in spoordijk Molkwerum woont stopt treinverkeer tot en met 23 april

Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

24 maart '23 ( 6:07)

Gestart met herstelwerkzaamheden spoor bij Esch

ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

22 maart '23 (13:10)

Op 40 locaties dassen bij en onder spoor, worden volgens ProRail waarschijnlijk meer

Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."