Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cao-bod werkgevers streekvervoer opnieuw vervallen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ccao-bod werkgevers streekvervoer opnieuw vervallen
Het cao-bod van werkgevers in het streekvervoer is komen te vervallen, waarmee de onderhandelingen opnieuw moeten beginnen. Vakbonden hadden tot maandagmiddag 17.00 uur om te reageren op het bod dat voorlag, maar dat is niet gebeurd, meldt vervoersbedrijf Arriva. Het betreft een bod voor de cao multimodaal. Een eerder bod voor de grotere cao in het streekvervoer was al vervallen. Voor beide cao's wordt deze week door het hele land gestaakt.

De cao multimodaal geldt voor vervoersbedrijven die zowel trein- als busvervoer aanbieden, zoals Arriva en Keolis. Het gros van de 1300 medewerkers werkt echter in treinen. Het bod dat voorlag behelsde onder meer een loonsverhoging van 11 procent. Ook zou een regeling waardoor personeel eerder kan stoppen met werken worden uitgebreid. In het voorstel, ondertekend door de Vereniging voor Werkgevers Multimodaal, spreken de werkgevers van "een méér dan redelijk voorstel". "Werkgevers gaan ver, omdat elke stakingsdag er één te veel is, onnodig schade berokkent op meerdere fronten."

Arriva laat via een woordvoerster weten dat ze naar verwachting volgende week met de werkgevers bij elkaar komen om te kijken "hoe we verder gaan". "Maar bij het laatste cao-bod is al aangegeven: dit is het gewoon, meer zit er niet in", aldus de zegsvrouw.

Vijfdaagse staking

Vakbonden FNV en CNV hebben personeel in het streekvervoer opgeroepen vijf dagen te gaan staken. Als gevolg daarvan reed onder meer de helft van de bussen niet op maandag, in het oosten van het land reden in een aantal regio’s geen treinen van Arriva en Keolis. Deze staking heeft niet alleen betrekking op de cao multimodaal, maar ook op de grote cao in het streekvervoer waaronder 13.000 medewerkers vallen. Dat zijn met name buschauffeurs.

Ook de onderhandelingen voor deze cao verlopen stroef. Met de staking van vijf dagen willen FNV en CNV hiervoor eveneens een betere cao afdwingen. De bonden stelden eerder een ultimatum, maar daar gaf werkgeversvereniging VWOV geen gehoor aan. Nadat een werkgeversultimatum door de bonden werd genegeerd, liet VWOV weten dat het cao-bod dat voorlag was komen te vervallen. Ook voor deze cao beginnen de onderhandelingen dus weer van voren af aan.

Door: ANP

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.

18 april '24 (13:45)

ProRail: ook in 2024 veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

18 april '24 (11:30)

Extra NS-treinen op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

17 april '24 (12:00)

Qbuzz zet treinen, trams en bussen 3 minuten stil na mishandeling conductrice NS

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

15 april '24 (15:45)

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.

15 april '24 (14:30)

Vanwege harde wind geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam

Door de harde wind rijden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldt de NS. De spoorvervoerder verwacht dat de directe HSL-verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam pas dinsdagmiddag rond 15.00 uur weer kan worden opgestart.

15 april '24 (13:15)

NS-treinverkeer zaterdag drie minuten stilgelegd om mishandeling conducteur

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een conducteur vorig weekend, meldt de NS. De conducteur van de treinvervoerder werd zaterdagavond geschopt, geslagen en van een trap geduwd door een groep jongeren. Dit gebeurde rond 22.30 uur.

15 april '24 ( 7:45)

Vandaag minder treinen vanaf Schiphol

Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

14 april '24 (18:45)

Conducteur in trein tussen Delft en Den Haag HS mishandeld

Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is onder meer van de trap geduwd, meldt vakbond VVMC. De politie bevestigt dat er een incident in een trein tussen Delft en Den Haag HS heeft plaatsgevonden. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast.