Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aannemer BAM plaatst geluidsabsorberende panelen langs HSL

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
In de nacht van 15 op 16 maart is langs de Hogesnelheidslijn (HSL) in Lansingerland het eerste geluidsabsorberende paneel in het bestaande geluidscherm geplaatst. Aannemer BAM vervangt er de huidige glazen geluidschermen door schermen die geluid absorberen. Dit is ook het eerste geluidsabsorberende paneel langs de gehele HSL. Dit meldt ProRail. 

Sinds de komst van de HSL ervaren omwonenden veel last van het treinverkeer op het traject. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat kondigde al in 2015 bovenwettelijke maatregelen aan op acht plekken langs de hele HSL, waaronder in Lansingerland. ProRail is daarom extra blij dat nu eindelijk het eerste paneel geplaatst kan worden.

Het uithalen van de glazen panelen en het terugplaatsen de geluidsabsorberende panelen gebeurt opeenvolgend. Eerst wordt het glazen paneel eruit gehaald en later wordt het absorberende paneel teruggeplaatst. Hier zit een aantal weken tussen (maximaal acht). Omwonenden ondervinden gedurende een aantal weken extra hinder van de werkzaamheden en het treinverkeer. De verwachting is dat het geluidsoverlast van het treinverkeer zal afnemen als de nieuwe panelen zijn geplaatst.

Nieuw te bouwen schermen

Sinds december 2020 is BAM begonnen met het voorbereiden van de funderingen voor het vier meter hoge, nieuwe scherm  aan de westzijde van de HSL in Lansingerland. Verwachting is dat dit scherm deze zomer wordt geplaatst. De aanleg van het nieuw te bouwen scherm aan de westzijde tussen het Offenbachplantsoen en 300 meter voorbij de Anthuriumweg moet nog worden gepland. Zodra dit bekend is zullen omwonenden hierover geïnformeerd worden.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail

23 februari '24 ( 7:27)

Vanaf maandag twaalf dagen minder treinen rond Schiphol

ProRail werkt van maandag 26 februari tot en met vrijdag 8 maart 2024 wederom aan de trapopgangen en sporen op Schiphol Airport. Doordat daar in deze periode slechts de helft van de sporen beschikbaar is, kunnen er minder treinen rijden. Dat meldt NS.

23 februari '24 ( 6:00)

Gloednieuw NS-station Ede-Wageningen in gebruik genomen

Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.