Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond wil einde 'schijnconstructie' Uber-chauffeurs afdwingen bij rechter

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Taxi-app Uber en FNV staan komende dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam lijnrecht tegenover elkaar in een zaak over de rechten van chauffeurs. Volgens de vakbond zijn Uber-chauffeurs gewoon werknemers, maar de techonderneming ziet hen als zelfstandigen die via haar platform werken. FNV wil dat er een einde aan die "schijnconstructie" komt.

De bond eist al langer dat Uber de chauffeurs volgens de geldende cao betaalt. Volgens FNV-bestuurder Amrit Sewgobind zijn chauffeurs die via Uber ritten uitvoeren alleen op papier zelfstandige ondernemers. "Uber handelt en gedraagt zich in alles als een werkgever. Ze bepaalt welke chauffeurs en auto’s tot het platform toegelaten worden, het tarief waarvoor ze rijden en controleert de prestaties van chauffeurs", stelt Sewgobind. "Het hele systeem wordt door Uber gecontroleerd. Als je mensen niet behandelt als zelfstandigen dan moet je ook over de brug komen met een cao-loon en werknemersrechten."

Uber: chauffeurs willen juist zelfstandig zijn

Uber-manager Willem van Limburg Stirum zegt dat het overgrote deel van de chauffeurs juist zelfstandig wil zijn en dat zij de flexibiliteit die het bedrijf biedt goed vinden. De eis van FNV om alle chauffeurs in vaste dienst te nemen verbaast hem dan ook. "De chauffeurs willen dat helemaal niet. Zij hebben er bewust voor gekozen om zelfstandig te werken. Wij staan naast onze chauffeurs", aldus Van Limburg Stirum. Hij zegt verder dat als chauffeurs wel in vaste dienst willen, er meer dan genoeg mogelijkheden bij andere bedrijven zijn, zoals zorgvervoerders.

Sewgobind zegt ernstige vraagtekens te hebben bij de beweringen van Uber dat het overgrote deel van de chauffeurs zelfstandig wil blijven. Hij stelt dat mensen die willen werken als straattaxichauffeur moeilijk om Uber heen kunnen, zeker in een stad als Amsterdam waar de taxi-app zeer dominant is. "Je hebt geen keuze. Mensen gaan voor de goedkoopste mogelijkheid en dat is Uber." Volgens hem zorgen de "schijnconstructies" met zelfstandige chauffeurs naast onderbetaling ook voor oneerlijke concurrentie met andere taxibedrijven.

FNV eist nabetaling taxi-cao

FNV wil nu dat de rechter bepaalt of Uber een taxiwerkgever is of een techplatform. In november stuurde de bond al een sommatie met de eisen, maar Uber zou op voorhand al hebben gezegd die niet in te willigen, aldus FNV. Voor de rechter eist de bond ook dat de chauffeurs een nabetaling via de taxi-cao van Uber krijgen. Uber zegt ongeveer 4000 chauffeurs in Nederland te hebben.

Uber geeft aan te willen praten over een soort tussenoplossing, met aanvullende bescherming voor chauffeurs. Daarbij zou ook de overheid betrokken moeten worden. Het bedrijf zegt dat door zijn komst op de taximarkt er veel is verbeterd, met meer transparantie, kwaliteit en veiligheid en dat de gemeente Amsterdam dat ook erkent.

Uitspraak in VK

In het Verenigd Koninkrijk heeft Uber zijn 70.000 chauffeurs recht gegeven op minimumloon, vakantiegeld en rustpauzes. Uber nam die stap vanwege een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. Hierdoor werd Uber min of meer gedwongen om veranderingen door te voeren. De chauffeurs worden nu behandeld als 'workers'. Dat is een unieke classificatie onder het Britse arbeidsrecht, die naar Nederlandse maatstaven tussen de classificaties van een zelfstandig ondernemer en een werknemer in zit.

Door: ANP

08 mei '24 ( 8:15)

BMW verkoopt meer elektrische auto´s

Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de wereldwijde verkopen licht zien stijgen. Daarbij deden volledig elektrische auto's het goed. De verkoop van motorfietsen van BMW ging wel omlaag.

08 mei '24 ( 8:00)

Toyota somberder over winst lopend boekjaar

Autofabrikant Toyota is somberder over zijn winst in het lopende boekjaar. Het Japanse concern kampt met de nasleep van een schandaal bij dochterbedrijf Daihatsu, waar veiligheidstesten jarenlang gemanipuleerd werden. Daardoor moest Toyota ook zijn productiedoelen voor de komende tijd verlagen.

08 mei '24 ( 6:00)

Mogelijk drukke avondspits vanwege lang hemelvaartsweekend

De ANWB houdt rekening met een drukke avondspits vanwege de start van een lang hemelvaartsweekend. Vorig jaar stond er ruim 1000 kilometer file aan de vooravond van Hemelvaart. Zo druk zal het woensdag niet worden, verwacht de ANWB, omdat veel mensen al de meivakantie vieren.

08 mei '24 ( 6:00)

Tijdens hemelvaartsweekend hinder op meerdere wegen rond Rotterdam

In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

07 mei '24 (15:00)

Man die in Arnhem in vuilniswagen terechtkwam is overleden

De man die dinsdagochtend in een vuilniswagen in Arnhem terechtkwam is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie.

07 mei '24 ( 8:23)

Elsbroekerbrug op Leimuiderweg (N207) enkele dagen afgesloten

Van vrijdag 24 mei (21.00 uur) tot maandag 27 mei (05.00 uur) 2024 vervangt Provincie Noord-Holland de voegen van de Elsbroekerbrug op de Leimuiderweg (N207). Gedurende deze periode is de brug afgesloten voor al het verkeer. Daarover bericht Provincie Noord-Holland.

07 mei '24 ( 6:00)

Voetgangster in Eindhoven aangereden door ME-bus

In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

06 mei '24 (12:15)

Iets lagere prijzen bij de benzinepomp

De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

06 mei '24 (10:15)

31.000 kentekenhouders kregen in 2023 minstens tien verkeersboetes

Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

06 mei '24 ( 8:30)

Damrak: aandacht voor resultaten bezorger PostNL

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen. Het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief, tegen een positief resultaat van 7 miljoen euro een jaar eerder. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. De vooruitzichten voor het hele jaar bleven wel onveranderd.