Rover uit kritiek op belasting OV-abonnementen

Reizigersvereniging Rover roept de Tweede Kamer op OV-abonnementen voor thuiswerkers aantrekkelijk te houden. Tot 1 april is het mogelijk voor werkgevers om belastingvrij OV-abonnementen te verstrekken. Rover voorziet veel gedoe voor zowel werkgever als werknemer als deze regeling afgeschaft wordt, bovendien kan dit een nieuwe klap voor de OV-sector betekenen. Dit meldt Rover.

Per 1 april mogen werkgevers hun thuiswerkende werknemers niet langer onbelast een (zakelijk) OV-abonnement verstrekken, omdat hier onvoldoende mee gereisd wordt. Rover vreest dat de maatregel leidt tot het stopzetten van een grote hoeveelheid OV-abonnementen. Daarom vraagt Rover de Tweede Kamer de mogelijkheid ook thuiswerkers belastingvrij van een OV-abonnement te voorzien tot het einde van de coronacrisis te verlengen.

Een stokje voor steken

Rover-directeur Freek Bos kan geen begrip opbrengen voor het voornemen met de belastingvrije abonnementen te stoppen: “als de werkgever de OV-sector wil steunen en het voor de thuiswerker mogelijk wil maken zo nu en dan met het OV te reizen, waarom zou de Belastingdienst hier dan een stokje voor steken?” vraagt hij zich af. “Wanneer de OV-sector hierdoor verder aan het wankelen wordt gebracht, moet dit bovendien weer worden aangevuld met staatssteun. De belastingbetaler betaalt”.

Lange termijn

Door OV-abonnementen te belasten raken naar verwachting veel werknemers hun abonnement kwijt. Rover vreest dat werknemers daardoor minder snel voor het OV kiezen wanneer zij toch voor hun werk op pad moeten. Rover maakt zich dan ook zorgen om de gevolgen op lange termijn. “We weten uit ervaring: een reiziger kwijtraken uit het openbaar vervoer is een stuk makkelijker dan hem weer terugwinnen,” aldus Freek Bos.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS