Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Beroep klimaatzaak Shell en Milieudefensie op zijn vroegst in 2023

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Beroep klimaatzaak Shell en Milieudefensie op zijn vroegst in 2023
Shell en Milieudefensie staan op zijn vroegst in het voorjaar van 2023 weer tegenover elkaar in de rechtszaal. Wanneer precies, zal in november van dit jaar duidelijk worden, meldt Milieudefensie. De organisatie heeft over de planning overlegd met de advocaten van Shell en de planning voor het hoger beroep in de klimaatzaak gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de eerste stap richting de behandeling van de zaak eind maart wordt gezet. Shell mag dan op papier uitleggen welke bezwaren het heeft tegen de uitspraak van de rechtbank.

In eerste aanleg wonnen Milieudefensie en de mede-eisers de zaak. De rechtbank in Den Haag droeg het olie- en gasbedrijf op de CO2-uitstoot die het veroorzaakt de komende jaren met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019. Die verlaging moet in 2030 zijn gerealiseerd. De rechter maakte daarbij een onderscheid tussen de uitstoot van Shell zelf en de uitstoot die voortkomt uit de producten die het bedrijf verkoopt. Voor de eigen uitstoot is 45 procent reductie een resultaatverplichting. Waar het gaat om de uitstoot van de klanten van Shell, bijvoorbeeld automobilisten die op benzine rijden, is het een "zwaarwegende inspanningsverplichting".

Het vonnis in de klimaatzaak was een wereldwijde primeur. De rechtbank wees in het vonnis op de grote risico's die klimaatverandering met zich meebrengt, ook voor de inwoners van Nederland. Zo kan de opwarming van de aarde het risico op overstromingen en extreem weer verhogen.

Niet effectief

Shell zelf onderschrijft de noodzaak om actie te ondernemen tegen klimaatverandering, maar het bedrijf vindt de rechtszaal daar niet de goede plek voor. Een uitspraak tegen één bedrijf is volgens CEO Ben van Beurden ook "niet effectief". Daarom ging Shell in beroep en komt de zaak voor het gerechtshof.

Volgens de planning zal Shell de zogeheten grieven tegen het eerdere vonnis uiterlijk 22 maart indienen. Milieudefensie reageert daar dan uiterlijk 18 oktober op. Dat alles gebeurt schriftelijk. Pas daarna is het tijd voor zittingen.

Uitstel

Milieudefensie was dik tevreden met de uitkomst van de zaak, maar heeft in theorie nog steeds de mogelijkheid om ook zelf beroep aan te tekenen. Bijvoorbeeld omdat de rechter niet alle eisen heeft toegewezen. Als Milieudefensie hiervoor zou kiezen, dan leidt dat wel tot verder uitstel: dan vinden de zittingsdagen waarschijnlijk pas in 2024 plaats, aldus de organisatie.

Door: ANP

08 december '23 (12:15)

Activisten XR protesteren tegen vervuilende haven Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade wilden de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. Grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.