Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Friese zeilschool presenteert zeilboot voor linkshandigen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zeilschool Pean in Friesland heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de lancering van een uniek eigen ontwerp: een open zeilboot voor linkshandigen. Zo'n schip bouwen was al langer de wens van de zeilschool.  Dit meldt Nauticlink.

“We zien elk jaar op de zeilschool weer hoe linkshandige cursisten direct met 1-0 achterstaan als zij in een reguliere zeilboot les krijgen”, legt Christophe Meijer van Pean uit. “Het start al bij het losgooien van de boot met de wijze waarop de klamp is belegd. Om maar niet te beginnen over het gebruik van de stuurboord fokkenschoot lier. Die draait tegen alle gevoel voor een linkshandige in eigenlijk de verkeerde kant op; rechtsom om in plaats van linksom.” Daardoor werd de wens geboren een zeilboot voor linkshandigen te bouwen.

Onderzoek met neurowetenschappers

De zeilschool heeft afgelopen winter samen met een testpanel van linkshandigen en een proefopstelling in de accommodatie met professionals onderzoek gedaan. Studenten bewegingsleer werkten samen met neurowetenschappers. “Onze linkshandige proefpersonen kregen zo’n kap met sensoren op hun hoofd. Zo konden we precies zien wat er in de hersenen gebeurde. Wanneer een proefpersoon dan in een niet aangepaste boot met joystick overstag ging, zag je direct en dip ontstaan. Terwijl in een door ons aangepaste boot de scan zelfs een lichte piek toonde”, aldus Meijer.

Massaproductie

Komend seizoen gaat Pean haar prototypen inzetten in de zeilschool. Als alle modificaties naar aanleiding van de real-life–testen zijn verwerkt, vraagt Pean de patenten aan en kan de massaproductie starten.

Door: Nationale Transportgids

Lees meer: Provincies onderzoeken toekomstbestendigheid Bruine Vloot 

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.

06 februari '24 ( 9:31)

Storing Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C opgelost

Een storing zorgde er de afgelopen tijd voor dat de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C alleen op woensdagen op aanvraag bediend kon worden. Inmiddels is deze storing opgelost. Dat meldt Rijkswaterstaat.