‘Zeevaart gaat halvering CO2-uitstoot niet halen’
De zeevaart heeft zich verbonden aan het Klimaatakkoord van Parijs door een ‘absolute reductie van broeikasgassen van tenminste 50 procent in 2050 ten opzichte van 2008’ af te spreken. Nu blijkt volgens de IMO dat dit niet kan worden gehaald zonder de inzet van schepen die helemaal geen schadelijke broeikasgassen meer uitstoten.
Om de vloot duurzamer te maken, stelde de scheepvaartsector eerder voor een R&D-fonds op te zetten van vijf miljard euro. Het fonds zou gefinancierd moeten worden met een heffing op de brandstof. Hiermee zou de ontwikkeling van ‘zero emission’-schepen kunnen worden bekostigd.
Milieu-inspanningen zeevaart hebben effect
Overigens hebben de huidige milieu-inspanningen van de zeevaart wel degelijk effect. Uit de nieuwe studie van de IMO blijkt dat de groei van de wereldhandel over zee in de afgelopen 10 jaar niet heeft gezorgd voor een stijging van de CO2-uitstoot van de zeevaart. Sterker nog, tussen 2008 en 2018 nam de handel over zee toe met 40 procent, terwijl de CO2-uitstoot van de zeevaart in diezelfde periode 10 procent daalde.
In het onderzoek is overigens nog geen rekening gehouden met de Covid-19-pandemie, die momenteel een aanzienlijke impact heeft op de industrie. De wereldhandelsorganisatie WTO verwacht in 2020 een krimp van de wereldhandel van 15 tot 30 procent. Hierdoor zal de uitstoot van de zeevaart nog verder dalen.
Milieuvriendelijke scheepvaart is uitvoerbaar
De internationale redersvereniging ICS (International Chamber of Shipping) wil zich samen met hele scheepvaartgemeenschap blijven inzetten voor schone scheepvaart. Secretaris-generaal Guy Patten heeft er vertrouwen in dat halvering van de uitstoot in 2050 nog steeds haalbaar is. "Het is bemoedigend te zien dat scheepvaart nog steeds de meest milieuvriendelijke manier is om goederen te vervoeren. Om ons doel voor een koolstofarme toekomst te realiseren, moeten regeringen goedkeuring geven aan ons voorstel voor een internationaal R&D-fonds. Het fonds zal de weg banen voor essentiële technologische vooruitgang, waaronder de ontwikkeling van koolstofvrije brandstoffen en schepen."
Door: Schuttevaer