Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

‘Zeevaart gaat halvering CO2-uitstoot niet halen’

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De zeevaart gaat de afgesproken halvering van de CO2-uitstoot voor 2050 op de huidige manier niet halen. Alleen als er zo snel mogelijk ook emissieloze schepen in de vaart worden gebracht, is de doelstelling nog haalbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de IMO.

De zeevaart heeft zich verbonden aan het Klimaatakkoord van Parijs door een ‘absolute reductie van broeikasgassen van tenminste 50 procent in 2050 ten opzichte van 2008’ af te spreken. Nu blijkt volgens de IMO dat dit niet kan worden gehaald zonder de inzet van schepen die helemaal geen schadelijke broeikasgassen meer uitstoten.

Om de vloot duurzamer te maken, stelde de scheepvaartsector eerder voor een R&D-fonds op te zetten van vijf miljard euro. Het fonds zou gefinancierd moeten worden met een heffing op de brandstof. Hiermee zou de ontwikkeling van ‘zero emission’-schepen kunnen worden bekostigd. 

Milieu-inspanningen zeevaart hebben effect

Overigens hebben de huidige milieu-inspanningen van de zeevaart wel degelijk effect. Uit de nieuwe studie van de IMO blijkt dat de groei van de wereldhandel over zee in de afgelopen 10 jaar niet heeft gezorgd voor een stijging van de CO2-uitstoot van de zeevaart. Sterker nog, tussen 2008 en 2018 nam de handel over zee toe met 40 procent, terwijl de CO2-uitstoot van de zeevaart in diezelfde periode 10 procent daalde. 

In het onderzoek is overigens nog geen rekening gehouden met de Covid-19-pandemie, die momenteel een aanzienlijke impact heeft op de industrie. De wereldhandelsorganisatie WTO verwacht in 2020 een krimp van de wereldhandel van 15 tot 30 procent. Hierdoor zal de uitstoot van de zeevaart nog verder dalen.

Milieuvriendelijke scheepvaart is uitvoerbaar

De internationale redersvereniging ICS (International Chamber of Shipping) wil zich samen met hele scheepvaartgemeenschap blijven inzetten voor schone scheepvaart. Secretaris-generaal Guy Patten heeft er vertrouwen in dat halvering van de uitstoot in 2050 nog steeds haalbaar is. "Het is bemoedigend te zien dat scheepvaart nog steeds de meest milieuvriendelijke manier is om goederen te vervoeren. Om ons doel voor een koolstofarme toekomst te realiseren, moeten regeringen goedkeuring geven aan ons voorstel voor een internationaal R&D-fonds. Het fonds zal de weg banen voor essentiële technologische vooruitgang, waaronder de ontwikkeling van koolstofvrije brandstoffen en schepen." 

Door: Schuttevaer

09 oktober '24 ( 8:15)

Bedrijven Rotterdamse haven willen snellere verduurzaming

Bedrijven in de Rotterdamse haven dringen aan op "nieuwe onconventionele maatregelen" om de verduurzaming van de industrie in het havengebied te versnellen en de concurrentiekracht op niveau te houden. "Alleen zo kunnen we de klimaatdoelen halen en dreigende de-industrialisatie afwenden", waarschuwt ondernemersvereniging Deltalinqs in een brief aan de Tweede Kamer.

04 oktober '24 ( 9:00)

Workshops, tijdreis en meer bij FutureLand in herfstvakantie

Bij FutureLand, het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2, vinden ook tijdens de naderende herfstvakantie tal van activiteiten plaats. Van knutselworkshops tot een fossielenexpeditie. En van instappresentaties tot een reis door honderd jaar havenontwikkeling met de FutureLand Experience. Dat meldt Port of Rotterdam.

02 oktober '24 (12:15)

MSC Cruises moet reclames schrappen vanwege misleidende klimaatclaims

MSC Cruises mag in reclames geen omstreden beweringen over de duurzaamheid van cruisereizen doen. Claims dat passagiers op een verantwoorde en groene wijze kunnen cruisen, zijn volgens de Reclame Code Commissie (RCC) misleidend.

30 september '24 (15:15)

Nederland tekent voor nieuwe onderzeeboten

Nederland heeft het contract met het Franse Naval Group getekend voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten. Die worden binnen tien jaar geleverd. Met het hele project is bijna 6 miljard euro gemoeid, waarvan ongeveer 1 miljard euro naar Nederlandse bedrijven gaat, aldus het ministerie van Defensie.

25 september '24 (10:30)

Raad van State: Amsterdam moet rondvaartbeleid aanpassen

Amsterdamse reders van rondvaartboten krijgen gelijk in hun verzet tegen het vergunningenstelsel van de gemeente. De Raad van State heeft in 28 zaken bepaald dat de wijziging van het systeem "onevenredig bezwarend" is voor met name kleine reders. De gemeente moet beter motiveren dat het stellen van een maximum aantal vergunningen voor de passagiersvaart noodzakelijk is, zo stelt de raad.

20 september '24 ( 8:45)

In Rotterdamse haven al vijfhonderdduizend containers vrijgegeven via Vertrouwensketen

Deze week is in de haven van Rotterdam de vijfhonderdduizendste importcontainer veilig en betrouwbaar digitaal vrijgegeven via de Vertrouwensketen. Een mijlpaal. Voor deze containers verstrekken rederijen geen fraudegevoelige pincodes meer. Dat meldt Port of Rotterdam.

18 september '24 (17:15)

Ook Nederlandse binnenvaartschippers vast in Oostenrijk door hoogwater

Tientallen binnenvaartschepen en riviercruiseschepen zitten vast in Oostenrijk door het hoge water in de Donau. Een deel van die rivier in Oostenrijk is afgesloten voor scheepvaart, meldt het Oostenrijkse ministerie voor Klimaatbescherming en Mobiliteit. Te hoge waterstanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen in de scheepvaart, bijvoorbeeld doordat er te weinig ruimte onder bruggen blijft.

13 september '24 ( 9:11)

Dam2Dam Shuttle verbindt havens van Rotterdam en Amsterdam via duurzame spoorverbinding

De havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam verstevigen hun samenwerking. Dit doen ze door de Dam2Dam Shuttle officieel toe te voegen aan het landelijke netwerk van Joint Corridors Off-Road. Deze nieuwe treinservice biedt een efficiënte, duurzame oplossing voor containertransport tussen beide havenregio’s. Dat meldt Port of Rotterdam.

11 september '24 (15:15)

Douane ziet voorlopig af van aankoop containerscanners

De douane ziet voorlopig af van de aankoop van vijf mobiele scanners waarmee drugs kunnen worden opgespoord in containers. De aanbesteding die daarvoor al liep, is ingetrokken. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Nora Achahbar aan de Tweede Kamer.

08 september '24 (17:30)

Organisatie Wereldhavendagen tevreden na drukbezochte editie

De Wereldhavendagen in Rotterdam hebben dit weekend ongeveer 400.000 bezoekers getrokken, zo schat de organisatie van het evenement. Daarmee was het ongeveer even druk als vorig jaar. De organisatie kijkt tevreden terug op de 47e editie van "het grootste jaarlijkse maritieme evenement" van het land.