Nationale Transportgids

NTG Regiotaxi

De regiotaxi is openbaar vervoer op afroep. U reist ermee van deur tot deur. Ook komen de taxi's op bestemmingen waar het reguliere openbaar vervoer niet komt. De prijs van de regiotaxi ligt tussen het openbaar vervoer en de gewone taxi in.

Hoe werkt de regiotaxi?
Iedereen kan gebruik maken van de regiotaxi. Dus ook mensen die aangepast vervoer nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een rolstoel. Regiotaxi wordt vaak gecombineerd met Wmo-vervoer.
U betaalt een tarief per zone als u de regiotaxi als openbaar vervoer gebruikt. Heeft u een Wmo-pas van uw gemeente, dan kunt u de regiotaxi ook gebruiken. U betaalt dan een eigen bijdrage per rit. De hoogte van uw bijdrage kan verschillen per gemeente. Meestal is de hoogte van uw bijdrage ook afhankelijk van uw inkomen en fysieke beperkingen.
De regiotaxi werkt niet met een dienstregeling of vaste haltes, maar rijdt op basis van aanmeldingen.
De regiotaxi is collectief vervoer. Dat betekent dat ritten van verschillende reizigers vaak worden gecombineerd. De omrijtijd voor combinatieritten is maximaal een half uur.

Landelijke formule regiotaxi
Er is een landelijke formule voor regiotaxi's. De bedrijven zijn niet verplicht om zich aan deze afspraken te houden, maar uit onderzoek blijkt dat alle regiotaxibedrijven de afspraken volgen.
Soms wijkt een bedrijf van de afspraken af omdat het bedrijf betere voorwaarden hanteert, bijvoorbeeld ruimere beschikbaarheid.

Afspraken regiotaxivervoer

  • De regiotaxi is elke dag beschikbaar vanaf 7.00 uur tot 24.00 uur.
  • U belt minimaal 1 uur van te voren om het afhaaltijdstip en de eventuele aankomsttijd af te spreken. Wilt u een gegarandeerde aankomsttijd, dan belt u minimaal 2 uur van te voren.
  • Ritten waarbij de reiziger op tijd moet komen hebben voorrang.
  • U wordt voor de deur opgehaald.
  • Als u dat wilt helpt de chauffeur u bij het instappen.
  • U wordt opgehaald binnen 15 minuten vóór en 15 minuten ná het afgesproken ophaaltijdstip.
  • U wordt altijd, minimaal 5 minuten voor de aankomst van de regiotaxi bij de voordeur gebeld.
  • Meerdere klanten kunnen mee. Omrijden vanwege andere passagiers mag hooguit een half uur extra duren.
  • U bepaalt zelf wanneer u weer wordt afgehaald voor de terugrit.

Naam en logo regiotaxi
Officieel heet de regiotaxi 'collectief vraagafhankelijk vervoer'. In 2006 is Regiotaxi als landelijke naam geïntroduceerd, samen met een logo. Gebruik van naam en logo door vervoerders is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen.
Tweederde van de regiotaxibedrijven gebruikt nu de naam Regiotaxi. De overige bedrijven hanteren namen als OV-taxi, Taxibus en Molenhopper.

Wie is verantwoordelijk?
Provincies, stadsregio's en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aanbesteden van het regiotaxivervoer. Zij kunnen zelf bepalen hoe ze de uitvoering van de regiotaxi vormgeven. Zo kunnen zij diensten op maat laten leveren, zonder dat er grote verschillen zijn tussen de regio's en zonder dat de regiotaxi zijn herkenbaarheid verliest.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is verantwoordelijk voor de wet en regels over de regiotaxi, volgens de Wet personenvervoer 2000 en het Besluit personenvervoer 2000.

Klachten
Het vervoerbedrijf dat de regiotaxi rijdt is verplicht om bekend te maken hoe en bij wie klanten een klacht kunnen indienen en hoe die klacht wordt behandeld. Op OVloket.nl vindt u een lijst van vervoerders en klachtenafdelingen. Als u het niet eens bent met de afhandeling van uw klacht, kunt u deze voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie.

 

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer