Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Staatsagent Jeroen Kremers: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Staatsagent Jeroen Kremers: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen
Luchtvaartmaatschappij KLM moet meer doen aan structurele kostenbesparingen. Dat zei Jeroen Kremers, die door Financiën is aangesteld om toezicht te houden op de voorwaarden die zijn verbonden aan de coronasteun aan KLM, in een gesprek met de Tweede Kamer.

Volgens de staatsagent heeft KLM de kosten vorig jaar flink verlaagd, met 30 procent. Maar dit zijn vooral tijdelijke maatregelen en de onderneming moet nu inzetten op meer structurele maatregelen, zegt hij. Volgens Kremers doet Air France op dat gebied momenteel meer dan de KLM.

Kostenreductie 

In september wordt meer duidelijk over de kostenreductie, denkt hij. Dan komt KLM met de uitgestelde meerjarencijfers. Kremers vermoedt dat de opvolger van topman Pieter Elbers, die over vier weken aantreedt, ook nog haar stempel daarop wil drukken. "Maar dan zal men wel aan de bak moeten."

Niet aan de voorwaarden gehouden 

In een rapportage van Kremers, die zondag door het kabinet naar de Kamer is gestuurd, staat dat KLM zich niet aan de voorwaarden van de staatssteun houdt. Kamerleden zijn daar niet blij mee. VVD'er Eelco Heinen zei "geschrokken" te zijn van het oordeel van de staatsagent.

Mogelijke belastingontwijking 

Kremers vindt verder dat de onderneming te weinig heeft gedaan tegen mogelijke belastingontwijking door het vliegend personeel. Hij snapt niet dat de luchtvaartmaatschappij daar nog niet op heeft gehandeld. "Daarvan kun je zeggen: God, wat let je", zei Kremers tegen de Kamerleden.

Toekomstbestendig 

Hij hoopt met de komst van de nieuwe topvrouw Marjan Rintel op een meer "collaboratieve attitude" van KLM. De voorwaarden van de coronasteun zijn er niet om KLM te straffen, benadrukte hij. Maar zijn er om het bedrijf "weer geschikt te maken voor de toekomst".

Het kabinet heeft KLM 3,4 miljard euro aan steun toegezegd. Daarvan is maar een deel gebruikt, te weten ruim 940 miljoen. Ook is ongeveer een derde hiervan al terugbetaald. Vorige week kondigde het kabinet aan voor 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen in het bedrijf te willen kopen.

Door: ANP 

25 maart '25 (12:07)

Rapport: meer vrachtvluchten Maastricht nadelig voor omgeving

Meer vrachtvluchten op Maastricht Aachen Airport (MAA) door het gebruik van de volledige start-en-landingsbaan hebben mogelijk een negatieve impact op de omgeving. Dat stelt de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. MAA wil juist dat de minister een nieuw luchthavenbesluit opstelt dat het faciliteren van meer vrachtvluchten mogelijk maakt.

24 maart '25 (16:08)

Geen vluchten vanaf Brussels Airport op 31 maart door staking

Op maandag 31 maart vertrekken er geen passagiersvluchten vanaf Brussels Airport door een staking. Ook voor vluchten die er aankomen zal er hinder zijn, waarschuwt de luchthaven.

24 maart '25 ( 9:11)

Kaagbaan en Polderbaan Schiphol week lang gesloten voor onderhoud

De Kaagbaan is samen met de Polderbaan een week gesloten voor onderhoud. Beide banen zijn de meest gebruikte start- en landingsbanen van Schiphol. Deze week worden er dus andere start- en landingsbanen vaker gebruikt. Dat meldt NH Nieuws.

23 maart '25 (17:17)

Vakbond AVV roept op tot stiptheidsactie bij Transavia

Vakbond AVV heeft opgeroepen tot een stiptheidsactie bij Transavia. De bond wil onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen. Volgens Transavia kunnen de acties leiden tot enige vertraging. De luchtvaartmaatschappij zegt de situatie in de gaten te houden.

21 maart '25 ( 9:57)

Vliegtuigen met bestemming Heathrow wijken uit naar Schiphol

Meerdere vliegtuigen die eigenlijk vrijdag naar London Heathrow Airport zouden vliegen, wijken uit naar Schiphol. Volgens een woordvoerder van Schiphol zorgt dit naar verwachting niet voor veel extra drukte op de Nederlandse luchthaven.

21 maart '25 ( 9:57)

Luchtvaartmaatschappijen dalen op beurzen door sluiting Heathrow

De Europese luchtvaartmaatschappijen stonden vrijdag onder druk op de aandelenmarkten. De Londense luchthaven Heathrow blijft de hele dag dicht door een grote stroomstoring als gevolg van een brand in een nabijgelegen transformatorstation. Heathrow is de drukste luchthaven van West-Europa en de sluiting zorgt voor grote verstoringen van het internationale vliegverkeer.

21 maart '25 ( 9:44)

Studenten eigen pilotenopleiding Transavia vliegen voor het eerst elektrisch

Studenten van de eigen pilotenopleiding van Transavia hebben voor het eerst gevlogen in een volledig elektrisch vliegtuig. In samenwerking met E-Flight Academy maakten zij op Teuge Airport kennis met de mogelijkheden van elektrisch vliegen en ontdekten ze hoe deze innovatieve technologie kan bijdragen aan verduurzaming van de luchtvaart. Dat meldt Transavia.

21 maart '25 ( 7:33)

Grote brand Londens vliegveld: geen vluchten vanaf Schiphol naar Heathrow

Op Londen Heathrow woedt een grote brand in een stroomstation, waardoor het vliegveld geen stroom heeft. Vrijdag 21 maart 2025 is de hele dag geen vliegverkeer van en naar Heathrow mogelijk. Dat meldt Schiphol.

20 maart '25 (16:11)

Bijzondere fomatie vliegtuigen doorkruist luchtruim van Noord-Holland

Een groep vliegtuigen doorkruiste op donderdagochtend 20 maart het luchtruim van Noord-Holland. De Koninklijke Luchtmacht legt uit wat er gebeurde, want de toestellen vlogen in een soort van formatie naast elkaar. Dat meldt NH Nieuws.

13 maart '25 (10:34)

Vliegveld Maastricht strenger beveiligd om mogelijk protest XR

Rond vliegveld Maastricht Aachen Airport gelden donderdag strengere veiligheidsmaatregelen dan anders. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion wilden er actie gaan voeren. De gemeente Beek, waar het vliegveld ligt, vreest echter "wanordelijkheden" en heeft betogingen op en rond het luchthaventerrein verboden in een noodverordening.