Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Staatsagent Jeroen Kremers: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Staatsagent Jeroen Kremers: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen
Luchtvaartmaatschappij KLM moet meer doen aan structurele kostenbesparingen. Dat zei Jeroen Kremers, die door Financiën is aangesteld om toezicht te houden op de voorwaarden die zijn verbonden aan de coronasteun aan KLM, in een gesprek met de Tweede Kamer.

Volgens de staatsagent heeft KLM de kosten vorig jaar flink verlaagd, met 30 procent. Maar dit zijn vooral tijdelijke maatregelen en de onderneming moet nu inzetten op meer structurele maatregelen, zegt hij. Volgens Kremers doet Air France op dat gebied momenteel meer dan de KLM.

Kostenreductie 

In september wordt meer duidelijk over de kostenreductie, denkt hij. Dan komt KLM met de uitgestelde meerjarencijfers. Kremers vermoedt dat de opvolger van topman Pieter Elbers, die over vier weken aantreedt, ook nog haar stempel daarop wil drukken. "Maar dan zal men wel aan de bak moeten."

Niet aan de voorwaarden gehouden 

In een rapportage van Kremers, die zondag door het kabinet naar de Kamer is gestuurd, staat dat KLM zich niet aan de voorwaarden van de staatssteun houdt. Kamerleden zijn daar niet blij mee. VVD'er Eelco Heinen zei "geschrokken" te zijn van het oordeel van de staatsagent.

Mogelijke belastingontwijking 

Kremers vindt verder dat de onderneming te weinig heeft gedaan tegen mogelijke belastingontwijking door het vliegend personeel. Hij snapt niet dat de luchtvaartmaatschappij daar nog niet op heeft gehandeld. "Daarvan kun je zeggen: God, wat let je", zei Kremers tegen de Kamerleden.

Toekomstbestendig 

Hij hoopt met de komst van de nieuwe topvrouw Marjan Rintel op een meer "collaboratieve attitude" van KLM. De voorwaarden van de coronasteun zijn er niet om KLM te straffen, benadrukte hij. Maar zijn er om het bedrijf "weer geschikt te maken voor de toekomst".

Het kabinet heeft KLM 3,4 miljard euro aan steun toegezegd. Daarvan is maar een deel gebruikt, te weten ruim 940 miljoen. Ook is ongeveer een derde hiervan al terugbetaald. Vorige week kondigde het kabinet aan voor 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen in het bedrijf te willen kopen.

Door: ANP 

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.