Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Staatsagent Jeroen Kremers: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Staatsagent Jeroen Kremers: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen
Luchtvaartmaatschappij KLM moet meer doen aan structurele kostenbesparingen. Dat zei Jeroen Kremers, die door Financiën is aangesteld om toezicht te houden op de voorwaarden die zijn verbonden aan de coronasteun aan KLM, in een gesprek met de Tweede Kamer.

Volgens de staatsagent heeft KLM de kosten vorig jaar flink verlaagd, met 30 procent. Maar dit zijn vooral tijdelijke maatregelen en de onderneming moet nu inzetten op meer structurele maatregelen, zegt hij. Volgens Kremers doet Air France op dat gebied momenteel meer dan de KLM.

Kostenreductie 

In september wordt meer duidelijk over de kostenreductie, denkt hij. Dan komt KLM met de uitgestelde meerjarencijfers. Kremers vermoedt dat de opvolger van topman Pieter Elbers, die over vier weken aantreedt, ook nog haar stempel daarop wil drukken. "Maar dan zal men wel aan de bak moeten."

Niet aan de voorwaarden gehouden 

In een rapportage van Kremers, die zondag door het kabinet naar de Kamer is gestuurd, staat dat KLM zich niet aan de voorwaarden van de staatssteun houdt. Kamerleden zijn daar niet blij mee. VVD'er Eelco Heinen zei "geschrokken" te zijn van het oordeel van de staatsagent.

Mogelijke belastingontwijking 

Kremers vindt verder dat de onderneming te weinig heeft gedaan tegen mogelijke belastingontwijking door het vliegend personeel. Hij snapt niet dat de luchtvaartmaatschappij daar nog niet op heeft gehandeld. "Daarvan kun je zeggen: God, wat let je", zei Kremers tegen de Kamerleden.

Toekomstbestendig 

Hij hoopt met de komst van de nieuwe topvrouw Marjan Rintel op een meer "collaboratieve attitude" van KLM. De voorwaarden van de coronasteun zijn er niet om KLM te straffen, benadrukte hij. Maar zijn er om het bedrijf "weer geschikt te maken voor de toekomst".

Het kabinet heeft KLM 3,4 miljard euro aan steun toegezegd. Daarvan is maar een deel gebruikt, te weten ruim 940 miljoen. Ook is ongeveer een derde hiervan al terugbetaald. Vorige week kondigde het kabinet aan voor 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen in het bedrijf te willen kopen.

Door: ANP 

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.