Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vraag naar luchtvracht daalt door Omikron en oorlog Oekraïne

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 2 min
Vraag naar luchtvracht daalt door Omikron en oorlog Oekraïne
Luchtvaartmaatschappijen hebben in maart minder vracht vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt door de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in Azië en door de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA.

De oorlog in Oekraïne zorgt er in Europa voor dat luchtvrachtvervoer minder goed beschikbaar is. Verschillende maatschappijen in Rusland en Oekraïne zijn grote vrachtvervoerders. Daarnaast leidden de stijgende brandstofkosten ook tot hogere kosten voor goederenvervoer. De westerse sancties tegen Rusland om de invasie van Oekraïne veroorzaken ook verstoringen in de productie van bepaalde sectoren en prijsstijgingen. De Chinese economie groeide minder hard en dat komt onder meer door het oplopende aantal coronabesmettingen en de daaropvolgende lockdownmaatregelen.

Wereldwijd daalde de vraag naar luchtvrachtvervoer ten opzichte van maart 2021 met 5,2 procent. "Vrede in Oekraïne en een aanpassing van het Chinese zero-Covid-beleid zouden helpen de problemen van de industrie te verlichten", zegt topman van IATA Willie Walsh in een toelichting. "Aangezien dat op korte termijn onwaarschijnlijk lijkt, kunnen we steeds grotere uitdagingen voor luchtvracht verwachten, net nu de passagiersmarkten sneller herstellen."

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.