Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Piloot krijgt boete en vliegverbod voor weigeren alcoholonderzoek op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Piloot krijgt boete en vliegverbod voor weigeren alcoholonderzoek op Schiphol
De politierechter heeft donderdag een Amerikaanse piloot veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro en een vliegverbod. De gezagvoerder weigerde in december vorig jaar op Schiphol mee te werken aan een bloedonderzoek na vermoedens van alcoholgebruik. De 64-jarige gezagvoerder mag 59 weken niet vliegen, waarvan 28 weken voorwaardelijk. Hij was niet bij de zitting in de rechtbank in Haarlem aanwezig.

De gezagvoerder van Delta Air Lines werd op woensdag 8 december 2021 vlak voordat hij het vliegtuig instapte aangehouden door de luchtvaartpolitie. Een medewerker van de luchtvaartmaatschappij had aangegeven dat de cockpitbemanning de avond voor de vlucht had gedronken.

Na een indicatieve blaastest in de slurf van het vliegtuig ging de man mee naar de Koningin Máxima Kazerne. Daar mislukte een officiële blaastest. Volgens de politie omdat de verdachte de aanwijzingen niet goed opvolgde, volgens de piloot zelf een gevolg van zijn keelkanker. De piloot weigerde vervolgens tot twee keer toe een bevel tot bloedonderzoek.

Laatste vlucht

"Een gezagvoerder die vooraf te veel drinkt levert een enorm gevaar op. Hij is verantwoordelijk voor mensenlevens", oordeelde de politierechter. "Er was duidelijk sprake van een gevaarlijke situatie."

De marechaussee en luchtvaartpolitie zijn volgens de officier van justitie zeven uur bezig geweest met het alcoholonderzoek. Een arts die werd opgetrommeld voor het bloedonderzoek kwam vergeefs en is weer teruggestuurd. De man bleef op de kazerne aandringen op een Nederlandse advocaat en deed dat volgens de officier op luide toon. Hij noemde het gedrag van de piloot in de kazerne onaanvaardbaar en onvolwassen trainerend "met als enige doel om de consequenties van zijn eigen handelen niet onder ogen te hoeven komen".

De officier eiste een boete van 7000 euro en een vliegontzegging van 59 weken onvoorwaardelijk. De rechter matigde de straf gezien het blanco strafblad van de man en zijn medische situatie. Zijn advocaat vertelde de rechter dat de man sindsdien niet meer vliegt en tot aan zijn pensioen ook niet meer zal vliegen. Zijn vlucht naar Nederland was "achteraf gezien zijn laatste vlucht als verkeersvlieger", aldus de raadsman.

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:00)

Curaçao North Sea Jazz Festival: samenwerking Corendon, Mojo en Fundashon Bon Intenshon

De tiende editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival vindt van 29 tot en met 31 augustus 2024 plaats bij het World Trade Center in Piscadera Bay op dit Caribische eiland. In het kader van dit festival werkt Corendon samen met concertorganisator Mojo en Fundashon Bon Intenshon, medeorganisator en sponsor van het festival. Dat meldt Corendon. 

21 juni '24 ( 8:42)

Studie: jaarlijkse economische bijdrage Air France-KLM meer dan zeventig miljard en ruim 820.000 banen

Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan heeft de Air France-KLM Group de resultaten bekendgemaakt van een studie naar de sociaaleconomische impact van haar activiteiten in Nederland en Frankrijk. Daarover bericht KLM.

16 juni '24 ( 8:30)

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam

Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

13 juni '24 (20:00)

Geannuleerde vluchten zouden leiden tot onrust onder cabinepersoneel Transavia

Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

13 juni '24 (13:05)

Schiphol start samenwerking met luchthavens Incheon en Avinor

Gedurende de Future Travel Experience-conferentie in het Ierse Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Een initiatief van Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatieconsultancybedrijf nlmtd. Daarover bericht Schiphol.

13 juni '24 ( 9:30)

Reisbureaus: meer lastminuteboekingen door slecht weer

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

13 juni '24 ( 9:00)

Marechaussee onderschept meer valse documenten aan de grens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.