Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Piloot krijgt boete en vliegverbod voor weigeren alcoholonderzoek op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Piloot krijgt boete en vliegverbod voor weigeren alcoholonderzoek op Schiphol
De politierechter heeft donderdag een Amerikaanse piloot veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro en een vliegverbod. De gezagvoerder weigerde in december vorig jaar op Schiphol mee te werken aan een bloedonderzoek na vermoedens van alcoholgebruik. De 64-jarige gezagvoerder mag 59 weken niet vliegen, waarvan 28 weken voorwaardelijk. Hij was niet bij de zitting in de rechtbank in Haarlem aanwezig.

De gezagvoerder van Delta Air Lines werd op woensdag 8 december 2021 vlak voordat hij het vliegtuig instapte aangehouden door de luchtvaartpolitie. Een medewerker van de luchtvaartmaatschappij had aangegeven dat de cockpitbemanning de avond voor de vlucht had gedronken.

Na een indicatieve blaastest in de slurf van het vliegtuig ging de man mee naar de Koningin Máxima Kazerne. Daar mislukte een officiële blaastest. Volgens de politie omdat de verdachte de aanwijzingen niet goed opvolgde, volgens de piloot zelf een gevolg van zijn keelkanker. De piloot weigerde vervolgens tot twee keer toe een bevel tot bloedonderzoek.

Laatste vlucht

"Een gezagvoerder die vooraf te veel drinkt levert een enorm gevaar op. Hij is verantwoordelijk voor mensenlevens", oordeelde de politierechter. "Er was duidelijk sprake van een gevaarlijke situatie."

De marechaussee en luchtvaartpolitie zijn volgens de officier van justitie zeven uur bezig geweest met het alcoholonderzoek. Een arts die werd opgetrommeld voor het bloedonderzoek kwam vergeefs en is weer teruggestuurd. De man bleef op de kazerne aandringen op een Nederlandse advocaat en deed dat volgens de officier op luide toon. Hij noemde het gedrag van de piloot in de kazerne onaanvaardbaar en onvolwassen trainerend "met als enige doel om de consequenties van zijn eigen handelen niet onder ogen te hoeven komen".

De officier eiste een boete van 7000 euro en een vliegontzegging van 59 weken onvoorwaardelijk. De rechter matigde de straf gezien het blanco strafblad van de man en zijn medische situatie. Zijn advocaat vertelde de rechter dat de man sindsdien niet meer vliegt en tot aan zijn pensioen ook niet meer zal vliegen. Zijn vlucht naar Nederland was "achteraf gezien zijn laatste vlucht als verkeersvlieger", aldus de raadsman.

Door: ANP

10 januari '25 ( 9:18)

Aantal reizigers op Schiphol blijft toenemen

In 2024 reisden 66,8 miljoen reizigers met het vliegtuig van, via of naar Schiphol. Een toename van 8% ten opzichte van 2023. De meesten reisden naar het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, de Verenigde Staten en Turkije. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 473.814 in kalenderjaar 2024. Een toename van 7% ten opzichte van 2023. Dit betreft de voorlopige verkeer- en vervoercijfers van Schiphol. De definitieve cijfers volgen bij de publicatie van de jaarcijfers in februari. Dat meldt Schiphol.

06 januari '25 (21:30)

Transavia denkt met extra toestellen problemen te voorkomen

Transavia denkt met de toevoeging van twee extra reservevliegtuigen capaciteitsproblemen dit jaar te kunnen voorkomen. Ook is het volledige vliegschema van de maatschappij later beschikbaar gekomen dan normaal, om er zeker van te zijn dat alle geplande vluchten kunnen worden uitgevoerd. Dat zegt topman Marcel de Nooijer in gesprek met het ANP.

03 januari '25 ( 9:25)

Airbus heeft leveringsdoel 2024 niet gehaald

Airbus heeft zijn leveringsdoel voor 2024 net niet gehaald. De Europese luchtvaartfabrikant wist ongeveer 760 toestellen af te leveren bij klanten, en kwam er daarmee zo'n tien te kort. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De daadwerkelijke aantallen, die op 9 januari worden bekendgemaakt, kunnen volgens de bronnen nog wel iets afwijken.

31 december '24 ( 9:20)

Dodelijkste jaar voor burgerluchtvaart

Met de recente vliegtuigongelukken in Kazachstan en Zuid-Korea is 2024 het dodelijkste jaar voor de burgerluchtvaart sinds 2018. Het aantal dodelijke slachtoffers aan boord van passagiersvliegtuigen is tot nu toe 318, zo blijkt uit gegevens van luchtvaartanalist Cirium. In 2018 vielen ruim 500 doden.

30 december '24 (10:00)

Vluchten Rotterdam en Eindhoven afgelopen weekend geannuleerd vanwege dichte mist

Meeerdere vluchten zijn vrijdag geannuleerd op Rotterdam The Hague Airport vanwege laaghangende mist. Het gaat om zeven vertrekkende vluchten en zeven binnenkomende vluchten die geschrapt moesten worden. Ook zijn enkele toestellen uitgeweken naar Schiphol.

30 december '24 ( 9:00)

Twee vliegtuigen KLM na vertrek Schiphol teruggekeerd

Twee vliegtuigen van KLM zijn zondagavond na vertrek teruggekeerd naar Schiphol. Ze kampten volgens de vliegtuigmaatschappij met technische problemen aan boord. De toestellen, twee Boeings 777, staan veilig aan de grond. Alle passagiers en bemanningsleden zijn in orde. Het is nog niet bekend wanneer en hoe de inzittenden alsnog naar hun bestemming worden gebracht.

27 december '24 (13:15)

Uitspraken RvS aanleiding om onderzoek naar natuurvergunning Schiphol te heropenen

De rechtbank in Den Haag heeft het onderzoek rondom de natuurvergunning van Schiphol heropend. Aanleiding daarvoor zijn uitspraken van de Raad van State eerder deze maand over het schuiven met stikstofruimte, het zogeheten salderen. De rechter wil nu weten wat deze uitspraken betekenen voor de lopende procedures omtrent de natuurvergunning van Schiphol.

27 december '24 ( 9:45)

NAVO-top in juni zorgt voor flink minder vluchten via Schiphol

In de dagen rond de NAVO-top in juni gaan van en naar Schiphol ongeveer een kwart minder vluchten, meldt de luchthaven. Tijdens de top in Den Haag op 24 en 25 juni worden ruim 8500 mensen verwacht en delegatieleden komen aan op Schiphol.

23 december '24 ( 9:30)

Beveiligers Schiphol vaker geconfronteerd met agressie door vloeistofregels, meldt CNV

Beveiligingspersoneel op Schiphol heeft te maken met meer agressie sinds de vloeistoffenregels voor handbagage zijn aangepast, zegt vakbond CNV na een bericht in De Telegraaf. Sinds 1 september mogen vloeistoffen in de handbagage alleen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Eerder waren grotere verpakkingen ook toegestaan.

20 december '24 (11:00)

Madlener: motie over minder geluidshinder Schiphol onverstandig

De door een Kamermeerderheid gesteunde motie die oproept om geluidshinder door Schiphol volgend jaar meer te verlagen is "zeer onverstandig", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Eerder deze maand besloot de bewindsman om de geluidsoverlast met 15 procent te laten dalen in plaats van 17 procent. Het verzoek om toch bij het oorspronkelijke doel te blijven, leidt volgens hem tot procedures en een vertraging van de plannen.