Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Piloot krijgt boete en vliegverbod voor weigeren alcoholonderzoek op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Piloot krijgt boete en vliegverbod voor weigeren alcoholonderzoek op Schiphol
De politierechter heeft donderdag een Amerikaanse piloot veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro en een vliegverbod. De gezagvoerder weigerde in december vorig jaar op Schiphol mee te werken aan een bloedonderzoek na vermoedens van alcoholgebruik. De 64-jarige gezagvoerder mag 59 weken niet vliegen, waarvan 28 weken voorwaardelijk. Hij was niet bij de zitting in de rechtbank in Haarlem aanwezig.

De gezagvoerder van Delta Air Lines werd op woensdag 8 december 2021 vlak voordat hij het vliegtuig instapte aangehouden door de luchtvaartpolitie. Een medewerker van de luchtvaartmaatschappij had aangegeven dat de cockpitbemanning de avond voor de vlucht had gedronken.

Na een indicatieve blaastest in de slurf van het vliegtuig ging de man mee naar de Koningin Máxima Kazerne. Daar mislukte een officiële blaastest. Volgens de politie omdat de verdachte de aanwijzingen niet goed opvolgde, volgens de piloot zelf een gevolg van zijn keelkanker. De piloot weigerde vervolgens tot twee keer toe een bevel tot bloedonderzoek.

Laatste vlucht

"Een gezagvoerder die vooraf te veel drinkt levert een enorm gevaar op. Hij is verantwoordelijk voor mensenlevens", oordeelde de politierechter. "Er was duidelijk sprake van een gevaarlijke situatie."

De marechaussee en luchtvaartpolitie zijn volgens de officier van justitie zeven uur bezig geweest met het alcoholonderzoek. Een arts die werd opgetrommeld voor het bloedonderzoek kwam vergeefs en is weer teruggestuurd. De man bleef op de kazerne aandringen op een Nederlandse advocaat en deed dat volgens de officier op luide toon. Hij noemde het gedrag van de piloot in de kazerne onaanvaardbaar en onvolwassen trainerend "met als enige doel om de consequenties van zijn eigen handelen niet onder ogen te hoeven komen".

De officier eiste een boete van 7000 euro en een vliegontzegging van 59 weken onvoorwaardelijk. De rechter matigde de straf gezien het blanco strafblad van de man en zijn medische situatie. Zijn advocaat vertelde de rechter dat de man sindsdien niet meer vliegt en tot aan zijn pensioen ook niet meer zal vliegen. Zijn vlucht naar Nederland was "achteraf gezien zijn laatste vlucht als verkeersvlieger", aldus de raadsman.

Door: ANP

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

07 oktober '22 (11:06)

Beveiligers Schiphol krijgen structureel 20 procent loon erbij

De gesprekken tussen de Royal Schiphol Groep en FNV Schiphol en CNV Vakmensen hebben donderdag een onderhandelingsresultaat opgeleverd voor de beveiligers op Schiphol. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De lonen stijgen structureel met 20 procent, de nachttoeslag gaat met 35 procent omhoog." De afspraken gelden ook voor de beveiligers die werken op Rotterdam-The Haque Airport. Dit meldt FNV.

07 oktober '22 ( 9:09)

'Schiphol blijft ook bij minder vluchten internationaal luchtknooppunt'

Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

05 oktober '22 (11:10)

KLM moet aantal vliegbestemmingen beperken door krimp Schiphol

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

04 oktober '22 (15:40)

Eind van deze maand meer duidelijkheid over aantal vluchten Schiphol

Er wordt verwacht dat er eind deze maand meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat deze winter vanaf Schiphol vertrekt. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen eerder op om ook deze winter het aantal passagiers te verminderen. Wat deze oproep concreet inhoudt voor het aantal vluchten is tot nu toe nog onduidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 oktober '22 (11:28)

KLM en Transavia komen met zwarte lijst 'No Fly-list' voor passagiers

KLM en Transavia gaan persoonsgegevens uitwisselen van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van een van de twee luchtvaartmaatschappijen. Staan deze passagiers op de zogeheten No Fly-list, dan krijgen zij een reisverbod van vijf jaar bij zowel KLM als Transavia.

03 oktober '22 (14:32)

Winterschema aantal vluchten vanaf Schiphol eind oktober vrijwel rond

Slotcoördinator ACNL verwacht dat er eind oktober meer duidelijkheid is over het aantal vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol tijdens de winter. Eerder riep de luchthaven luchtvaartmaatschappijen op ook gedurende de winter het aantal passagiers te verminderen. Wat die oproep betekent voor het aantal vluchten is vooralsnog onduidelijk.

03 oktober '22 ( 9:42)

Storing in het bagagesysteem van Eindhoven Airport is verholpen

De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.