Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herstel luchtvaart iets langzamer vanwege Oekraïne-crisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Herstel luchtvaart iets langzamer vanwege Oekraïne-crisis
Het herstel van de luchtvaartsector loopt op de korte termijn vertraging op als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Zo is het voor veel maatschappijen voorlopig niet mogelijk om van en naar Rusland te vliegen. Ook het Russische luchtruim is voor maatschappijen uit diverse landen verboden terrein. Een aantal maatschappijen zag zich daarop genoodzaakt vluchten te annuleren.

De luchtvaartsector is nog herstellende van de coronacrisis. Door het virus en de reisbeperkingen werd de luchtvaart gedurende twee jaar keihard geraakt. Meerdere maatschappijen werden met leningen en garanties van overheden in de lucht gehouden. De laatste maanden was er echter sprake van duidelijk herstel.

Volgen IATA zullen de passagiersaantallen pas tegen 2024 weer op het niveau van voor de crisis zitten. Vorig jaar lag het aantal reizigers op nog geen 50 procent van voor de crisis. Maar met de vaccinatieprogramma's op stoom en de coronamaatregelen die op steeds meer plekken worden geschrapt neemt de vraag naar vliegtickets toe. Dit jaar zal de passagiersstroom op 83 procent van voor de crisis uitkomen. Een jaar later zal dit 94 procent zijn. In 2024 zullen er met een verwachte 4 miljard reizigers weer meer mensen vliegen dan voor de crisis.

Positief

Volgens IATA-topman Willie Walsh is er genoeg reden positief te zijn over het herstel. "Er is nog een lange weg te gaan om een normale situatie te bereiken, maar de prognose voor de ontwikkeling van het aantal passagiers geeft goede redenen om optimistisch te zijn." De IATA roept overheden andermaal op de nog geldende reisbeperkingen, zoals testen en quarantaineplicht ,weg te nemen voor mensen die gevaccineerd zijn. Ook omdat reizigers in de ogen van IATA geen groter risico vormen voor de verspreiding van corona dan de lokale bevolking van landen zelf.

Door: ANP

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.