Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Start zomervakantie: dit weekend piekdagen op Schiphol

Door ANP
schedule 6 min
Start zomervakantie: dit weekend piekdagen op Schiphol
Schiphol houdt rekening met drukte op de luchthaven als gevolg van het begin van de zomervakantie. Die begint vrijdag in het midden van Nederland. Gedurende het weekend is er sprake van 'piekdagen', waarbij het gemiddelde aantal vertrekkende reizigers kan oplopen tot ruim boven de 77.000 per dag.

Om de drukte enigszins te ondervangen, vraagt Schiphol reizigers zich goed voor te bereiden op hun vlucht. Dat gaat bijvoorbeeld om het op de hoogte zijn van inchecktijden en de verwachte drukte bij de beveiligingscontrole. De luchthaven ziet het liefst dat vakantiegangers zich online inchecken. Ook kunnen zij gratis een tijdslot reserveren voor de beveiliging.

Storm Poly

Schiphol waarschuwde eerder al dat reizigers ook rekening moeten houden met extra drukte door de nasleep van storm Poly. Door zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, regen en slecht zicht, konden vliegtuigen woensdag een tijd lang nauwelijks landen of vertrekken. Daardoor vielen ruim vierhonderd vluchten uit op de luchthaven, waardoor luchtvaartmaatschappijen deze voor gedupeerde passagiers moesten omboeken.

Duizend nieuwe beveiligers

Vorig jaar moest Schiphol nog noodgedwongen het aantal vertrekkende reizigers inperken. Dat kwam onder andere door een tekort aan beveiligers, waardoor lange rijen in de vertrekhal ontstonden. Sindsdien heeft de luchthaven zo’n duizend nieuwe beveiligers aangetrokken. Onder meer daardoor konden negen op de tien reizigers in de meivakantie binnen vijf tot tien minuten door de beveiligingscontrole.

Zomerdrukte

Operationeel directeur van Schiphol Patricia Vitalis gaf eerder deze week dan ook aan vertrouwen te hebben in het komende zomerseizoen. Volgens haar staat de luchthaven "er nu echt wel goed voor". Ook Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde hebben aangegeven klaar te zijn voor de zomerdrukte. Zij verwachten geen problemen. Ook zeggen zij genoeg personeel te hebben ingeroosterd om de vakantieperiode aan te kunnen.

Gratis tijdslot

Eindhoven Airport rekent in juli gemiddeld op zo'n 63 vertrekkende en 63 inkomende vluchten per dag. Bij elkaar opgeteld denkt de tweede luchthaven van Nederland deze maand ruim 651.000 reizigers over de vloer te krijgen. Dat is meer dan in juni toen Eindhoven Airport nog iets minder dan 634.000 passagiers telde. De zomervakantie begint voor de regio zuid, waar Eindhoven ligt, op 14 juli. Ook Eindhoven Airport raadt vertrekkende passagiers aan om vooraf een gratis tijdslot te reserveren voor de beveiliging.

Door: ANP

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.