Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vlootprobleem Transavia vergroot vanwege botsing met een vogel

Door ANP
schedule 5 min
Vlootprobleem Transavia vergroot vanwege botsing met een vogel
SCHIPHOL (ANP) - Problemen blijven de vloot van luchtvaartmaatschappij Transavia achtervolgen. Een toestel dat van Rotterdam naar Ibiza zou vliegen kwam donderdag in botsing met een vogel, die in de motor terechtkwam. Het vliegtuig ondergaat nu een grondige veiligheidscontrole en dat kan impact hebben op de toch al schaarse capaciteit. Door een tekort aan vliegtuigen schrapt Transavia deze maand tientallen vluchten, waardoor duizenden reizigers worden geraakt.

"De vogel ging dwars door de motor. Het toestel wordt nu gecontroleerd en het kan impact hebben", zegt een woordvoerder. "We zijn bezig met het verhogen van de reservecapaciteit, precies voor dit soort gevallen. Normaal gesproken heb je een extra vliegtuig achter de hand, maar dat is nu veel minder het geval." NH Nieuws meldt dat de noodlanding tijdens de twee minuten stilte voor de Nationale Dodenherdenking plaatsvond.

Eventuele annuleringen komen bovenop de 54 vluchten die Transavia vanaf deze week tot eind mei schrapt. Dat staat gelijk aan ruim 10.000 stoelen. Het is onduidelijk hoeveel reizigers worden getroffen, want uit concurrentieoverwegingen zegt Transavia niet hoe vol die vliegtuigen zouden zijn geweest. De meivakantie behoort tot de drukste weken van het jaar voor de vakantievlieger. De NOS berekende eerder al dat in de voorgaande week 15.000 passagiers geraakt werden. Ook in de zomermaanden dreigen vluchten uit te vallen.

Leasetoestellen

Transavia komt al acht vliegtuigen tekort. De komst van drie leasetoestellen liep grote vertraging op. Daarnaast mist de KLM-dochter drie toestellen door aanrijdingen, heeft er een bliksemschade en is een ander buiten gebruik voor onderhoud.

Bij reisorganisaties is het erg druk door alle geschrapte reizen. Touroperators moeten bij pakketreizen zorgen voor bijvoorbeeld een goed onderkomen of vervangende reizen. "Dat een maatschappij zo veel toestellen niet kan gebruiken, heb ik niet eerder gezien. Maar als reisorganisatie ben je altijd flexibel", schetst een woordvoerster van TUI de situatie.

Langer van tevoren zicht op uitval 

Bij Prijsvrij en D-Reizen is het "ook constant druk" met het opvangen van de annuleringen, al heeft topman Marc van Deursen de indruk dat Transavia nu wat langer van tevoren zicht heeft op de uitval. Dat maakt omboeken makkelijker. Het verhalen van de extra kosten op Transavia gaat volgens hem niet altijd "zonder slag of stoot". "We hebben nog bedragen tegoed uit de coronaperiode. Daar heb ik wel gemengde gevoelens bij."

Door: ANP 

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.