Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opnieuw druk op Schiphol, maar wachtrijen zijn kort

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Opnieuw druk op Schiphol, maar wachtrijen zijn kort
Op de eerste officiële dag van de meivakantie is het opnieuw druk op Schiphol. Reizigers moeten maandagochtend rond 9.30 uur gemiddeld 20 tot 30 minuten wachten tussen aankomst op de luchthaven en de beveiligingscontrole, meldt een woordvoerder. Volgens hem is de drukte voor Schiphol "prima behapbaar" en vergelijkbaar met afgelopen dagen.

In het eerste weekend van de meivakantie was het druk op Schiphol en moesten reizigers rekening houden met korte wachttijden. Maandag verwacht de luchthaven 66.000 passagiers te verwerken, het gemiddelde aantal per vakantiedag. Een derde van de passagiers is maandagochtend rond 9.30 uur langs de beveiliging geweest. Ook later op de dag is de verwachting dat Schiphol de drukte aan kan.

Meer beveiligers en minder vluchten 

Vorig jaar was het vanaf de meivakantie zo druk op Schiphol dat reizigers urenlang moesten wachten en sommigen hun vlucht misten. Toen vertrokken gemiddeld 58.000 mensen per dag van de luchthaven. Om de drukte dit jaar beheersbaar te houden zet Schiphol meer beveiligers in en vertrekken 5 procent minder vluchten vanaf de luchthaven. Reisbureaus als TUI raden reizigers aan 2 tot 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Wilde acties 

Verschillende media hebben vorige week bericht over mogelijke wilde acties van bagagemedewerkers, platformpersoneel en passagiersafhandelaars deze meivakantie op Schiphol. Medewerkers zouden actie willen voeren vanwege de personeelstekorten, lage lonen en hoge werkdruk op de luchthaven. De woordvoerder meldt dat er "geen geluiden zijn" van wilde acties, waarbij vakbonden niet betrokken zijn.

Door: ANP

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."

17 november '23 (13:30)

Vanaf volgend jaar vliegen vliegtuigen op luchthaven Rotterdam deels op biobrandstof

Vliegtuigen die tanken op Rotterdam The Hague Airport vliegen vanaf volgend jaar niet alleen op kerosine, maar ook voor een klein deel op duurzame brandstof, meldt het vliegveld. Die biobrandstof wordt gemaakt van afvaloliën en -vetten. Vanaf volgend jaar wordt 2 procent van de brandstof op de luchthaven bijgemengd met de duurzame brandstof en het vliegveld wil dit komende jaren verhogen tot 14 procent in 2030.

15 november '23 (11:45)

Gemeente Amsterdam teleurgesteld over opschorten besluit krimp Schiphol

De gemeente Amsterdam laat weten teleurgesteld te zijn over het besluit van het kabinet om de geplande krimp van vluchten op Schiphol op te schorten. Dat besluit maakte demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) dinsdag bekend. Eerder was het plan om volgende zomer het aantal vliegbewegingen te laten krimpen naar 460.000. Dat is nu op de lange baan geschoven uit angst voor grote juridische bezwaren vanuit de Verenigde Staten en Europa.