Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rechtszaak tegen 'groene' marketing van KLM van start

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Rechtszaak tegen 'groene' marketing van KLM van start
In hoeverre mag KLM de suggestie wekken dat het mogelijk is om duurzaam te vliegen? Over die vraag buigt de rechtbank in Amsterdam zich vanaf donderdag. Dan is de eerste zittingsdag in een rechtszaak die Fossielvrij NL tegen de luchtvaartmaatschappij heeft aangespannen. Volgens de eisers misleidt KLM consumenten door met "groene marketing" de indruk te wekken dat je "kunt vliegen zonder de klimaatcrisis te verergeren".

Fossielvrij NL stelt dat dit wereldwijd de eerste zaak in zijn soort is. Ook de internationale milieuorganisatie ClientEarth steunt de zaak, net als 14.000 mensen die een petitie hebben ondertekend.

In strijd met Europese regels

In de reclame-uitingen waar de zaak om draait, profileert KLM zich als een bedrijf dat verantwoord wil omgaan met de aarde. Fossielvrij NL vindt dat de invulling daarvan op meerdere punten in strijd is met Europese regels over eerlijke handel. Zo is de organisatie sceptisch over het nut van herbebossingsprojecten waar klanten van KLM een bijdrage aan kunnen leveren als ze een meerprijs betalen. Ook van het gebruik van alternatieve, schonere vliegtuigbrandstoffen door KLM is Fossielvrij NL niet onder de indruk, omdat het nog maar gaat om 0,6 procent van het totale brandstofverbruik.

"KLM doet aan luchtfietserij, maar wij gaan die zeepbel doorprikken en hebben het volste vertrouwen in het oordeel van de rechter", zegt de woordvoerster van Fossielvrij NL.

Op de eerste dag gaat het volgens Fossielvrij vooral nog om de vraag of de eisers ontvankelijk zijn.

Ambiteuze klimaataanpak

KLM noemt de eigen klimaataanpak "zeer ambitieus". Het bedrijf zegt ook "zeer zorgvuldig" te kijken naar uitingen op dit gebied. "De 19 uitingen die in deze zaak centraal staan, gebruiken we niet meer. Wij blijven zoals gezegd kijken naar onze uitingen om te bepalen wat beter en nog transparanter kan", aldus KLM in een verklaring. Met Fossielvrij NL kon het bedrijf echter geen overeenstemming bereiken.

09 december '23 ( 9:45)

Probleem vliegschema Schiphol opgelost

Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.