Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANVR adviseert haar leden om extra kosten op Transavia te verhalen

Door ANP
schedule 4 min
ANVR adviseert haar leden om extra kosten op Transavia te verhalen
De koepelorganisatie voor touroperators ANVR adviseert haar leden extra kosten als gevolg van het annuleren van vluchten door Transavia op de luchtvaartmaatschappij te verhalen. De vakantievlieger ziet zich in april en mei genoodzaakt 5 procent van de geplande vluchten te annuleren omdat er niet genoeg vliegtuigen voorhanden zijn. Verkopers van pakketreizen staan nu voor een hele opgave om getroffen vakantiegangers toch hun beloofde overnachtingen, tripjes of geboekte huurauto te kunnen bieden. De vraag is of ze alle extra kosten terugkrijgen.

"We adviseren reisondernemingen voor aanvullende kosten een rekening te sturen naar Transavia", stelt een woordvoerder van de brancheorganisatie. "Bij veel touroperators is het probleem niet alleen dat de vlucht moet worden omgeboekt, maar ook dat veel hotels op de bestemmingen in deze periode vol zitten. Dat biedt weinig ruimte om overnachtingen om te boeken."

Schade voor de touroperator 

"In sommige gevallen is er dan ook schade voor de touroperator, omdat het nog maar de vraag is of het hotel terugbetaalt. En een aanbieder van een pakketreis moet volgens de wet wel alles terugbetalen", vervolgt hij.

Oplossingen 

De ANVR krijgt van aangesloten reisorganisaties te horen dat ze erg druk zijn met het vinden van een oplossing. Dit beaamt TUI, dat nu zo goed als mogelijk probeert alle reizen door te laten gaan. "Als we een andere vlucht op dezelfde dag vinden is er nog een mouw aan te passen. Maar zo niet, dan wordt het lastiger", laat een woordvoerster weten. Exacte aantallen over het aantal getroffen klanten of reizen kon ze niet noemen. Ook weet ze niet of TUI een rekening stuurt naar Transavia. "Onze focus is nu eerst gericht op een goed alternatief bieden voor reizigers."

In totaal hebben enkele tienduizenden passagiers last van de capaciteitsproblemen bij Transavia. Van hen heeft 85 procent een vervangende vlucht gekregen, maar voor de overige 15 procent was dit niet mogelijk. De budgetmaatschappij van Air France-KLM kon niet direct zeggen of reisorganisaties al geld terug hebben gevraagd voor extra kosten. "Maar we hebben een goede relatie met de reisagenten met wie we samenwerken. We hebben hen ook proactief geïnformeerd en we gaan sowieso in gesprek over een oplossing."

Door: ANP 

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.