Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond cabinepersoneel: vliegtuigcrew hoeft niet voor elke vlucht te testen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Vakbonden voor cabinepersoneel vinden niet dat vliegtuigpersoneel voor iedere vlucht getest hoeft te worden. FNV Cabine en VNC wijzen op de overheidsrichtlijnen die voorschrijven dat bij reizen naar veilige landen het testen van bemanning op het coronavirus niet nodig is. Een woordvoerster van FNV Cabine zegt bovendien dat vijf dagen per week getest worden "behoorlijk belastend" kan zijn. "Dat is nogal wat om van je medewerkers te vragen", meent zij.

Volgens Nederlandse overheidsrichtlijnen hoeven stewards en stewardessen alleen getest te worden bij reizen naar onveilige landen. Dat betekent dat voor vluchten naar diverse landen, waaronder Japan, het vliegtuigpersoneel geen test ondergaat. Vakbond VNC vindt dat het voldoende is om regels na te leven die landen en vliegtuigmaatschappijen opleggen.

Beruchte vlucht naar Tokio

Volgens de FNV-woordvoerster hadden er voor de inmiddels beruchte vlucht vanuit Amsterdam naar de Olympische Spelen in Tokio wel extra afspraken kunnen worden gemaakt tussen KLM en de vertegenwoordigers van TeamNL. "Maar wij vinden niet dat wij als vakbond dat onderscheid moeten maken tussen vluchten", aldus FNV Cabine.

Vijf van de zes tot nu toe positief geteste leden van TeamNL zaten op zaterdag 17 juli in hetzelfde KLM-toestel richting Tokio. Volgens sportkoepel NOC*NSF is het lastig te achterhalen waar de besmettingen hebben plaatsgevonden, zei technisch directeur Maurits Hendriks dinsdag. "Maar de garantie dat de besmettingen van de vlucht komen, die is er absoluut niet." Het zou volgens hem ook kunnen zijn gebeurd op Schiphol, bij aankomst op de volle luchthaven Narita, in het vervoer naar Tokio en vervolgens in het olympisch dorp zelf.

KLM: aan alle regels voldaan

De Japanse overheid eiste een temperatuurcontrole van het personeel voor vertrek. KLM zegt aan alle regels te hebben voldaan.

Door: ANP

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.