Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Twente Airport spant kort geding aan tegen inspectie om vertrek jumbojets

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Twente Airport spant een kort geding aan tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vanwege onenigheid over de drie overgebleven jumbojets die Lufthansa op het vliegveld heeft geparkeerd. Met de inspectie is eerder afgesproken dat die voor eind juni moeten vertrekken, maar het vliegveld wil dat ze toch langer kunnen blijven staan.

Met Lufthansa heeft het vliegveld namelijk een parkeercontract tot eind juni volgend jaar. Twente Airport vreest dat als de Boeing 747-toestellen voor die tijd moeten vertrekken de Duitse luchtvaartmaatschappij de rekening van de overplaatsing bij het vliegveld neerlegt vanwege contractbreuk. De schade voor Twente Airport zou dan kunnen oplopen tot 800.000 euro.

"Ik betreur het om als publieke organisatie een andere overheidsorganisatie voor de rechter te moeten dagen", zegt voorzitter Jeroen Diepemaat van het vliegveldterrein. "Maar alles afwegende zien we geen andere oplossing om grote en onnodige maatschappelijke schade te voorkomen." Een woordvoerster van de inspectie laat weten de situatie te betreuren en de ontwikkelingen verder af te wachten.

Toestellen hadden eigenlijk nooit mogen landen

Over de jumbojets is al langer gedoe. Lufthansa parkeerde zes van deze imposante toestellen vorig jaar zomer op het Twentse vliegveld, omdat er door de coronacrisis vrijwel geen lange vluchten zijn. Maar van de inspectie hadden ze daar eigenlijk nooit mogen landen.

Toen de luchthaven vorig jaar verzocht om toestemming de toestellen te laten vertrekken, kreeg ze die niet omdat het vliegveld niet aan de veiligheidseisen voldoet. Ook toen dreigde een rechtszaak. Dat kwam er niet van doordat de partijen een overeenstemming hadden bereikt.

Tijdelijke ontheffing

De inspectie gaf Twente Airport in oktober onder bepaalde voorwaarden een tijdelijke ontheffing tot eind juni voor het vertrek van de Boeings. In de tussentijd zijn drie toestellen vertrokken. Maar de luchthaven wil nu voor de andere drie jumbojets langer de tijd hebben.

Door: ANP

Lees ook: Schiphol: Duurzaam taxiën halveert brandstofverbruik van vliegtuigen 

21 februari '24 (10:48)

Zomerdienstregeling KLM vanaf eind maart

KLM vliegt komende zomer naar 155 bestemmingen: 92 in Europa en 63 intercontinentaal. KLM groeit ongeveer 7% in stoelen in vergelijking met de zomerdienstregeling van 2023 en komt daarbij nagenoeg op precoronaniveau uit. De zomerdienstregeling gaat in op 31 maart 2024 en loopt tot en met 26 oktober 2024.

20 februari '24 (14:44)

KLM laat vliegtuigen weer vliegen naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf 1 april weer naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

20 februari '24 (10:15)

Staking grondpersoneel Lufthansa: ook op Schiphol vluchten geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht de meeste vluchten dinsdag te moeten schrappen door een staking van het grondpersoneel. Ook op Schiphol zijn vluchten naar Duitsland geannuleerd. Voor KLM heeft de staking vooralsnog geen gevolgen, laat een woordvoerder weten.

19 februari '24 ( 9:55)

Duitse vakbond kondigt opnieuw grote staking aan bij Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa opgeroepen tot een nieuwe grote staking op dinsdag. Door de actie zullen er waarschijnlijk weer veel vluchten uitvallen of vertragen, net als bij een soortgelijke staking eerder deze maand.

19 februari '24 ( 9:04)

Nieuw asfalt en verlichting op Kaagbaan; negen weken dicht

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

16 februari '24 (14:00)

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

16 februari '24 (13:25)

Schiphol maakt zich hard voor extra beveiliging in de zomer

Schiphol zet "alles op alles" om voldoende beveiligers in huis te hebben om de zomerdrukte op de luchthaven weer aan te kunnen. "We zitten er bovenop, maar alle projecties zien er goed uit", zei financieel topman van Schiphol Robert Carsouw vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De afgelopen tijd zijn veel beveiligers aangenomen om de chaos van de zomer in 2022 te voorkomen. Toen ontstonden er lange rijen op het vliegveld als gevolg van een tekort aan personeel bij de security-afdeling.

16 februari '24 (12:45)

Schiphol nog aan de rekentafel wat betreft havengelden

Schiphol weet nog niet hoeveel meer luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen om de komende jaren gebruik te blijven maken van de luchthaven. Daar wordt volgens financieel topman Robert Carsouw nog aan gerekend, zei hij vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De gesprekken over deze zogeheten havengelden beginnen in maart. De luchtvaartmaatschappijen moeten deels de grote investeringen van Schiphol gaan dragen, die gestopt worden in het vernieuwen en onderhoud van het vliegveld. Dat kan leiden tot hogere ticketprijzen, als maatschappijen die kosten gaan doorberekenen.

16 februari '24 ( 8:55)

Airbus produceert nieuwe vliegtuigen, waaronder een waterstoftoestel

Airbus werkt aan een generatie nieuwe vliegtuigen. Daarvoor lopen twee projecten, vertelde topman Guillaume Faury tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Een van de toestellen moet gaan vliegen op waterstof, het andere moet het best verkochte type A320 van de vliegtuigfabrikant gaan vervangen. Tegen 2035 moet de opvolger in gebruik worden genomen.

16 februari '24 ( 8:30)

In 2023 weer winst voor Schiphol

Schiphol Group, waar naast de gelijknamige luchthaven ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport onder vallen, heeft vorig jaar weer winst gemaakt, na een fors verlies een jaar eerder. Maar belangrijke activiteiten binnen de organisatie zijn nog steeds "stevig verlieslatend". Daarom heeft het luchthavenbedrijf besloten geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders, waarvan de Staat en de gemeente Amsterdam de grootste zijn.