Rotterdamse haven neemt vierde drinkwaterboot in gebruik

Afgelopen vrijdag 24 januari ondertekende het Havenbedrijf Rotterdam een nieuwe contract met Evides Waterbedrijf voor de levering van drinkwater aan de binnenvaart. De overeenkomst betekent de ingebruikname van een vierde drinkwaterboot. Het nieuwe schip gaat water leveren in het westelijk havengebied. Dit meldt Port of Rotterdam. 

Door de aanleg van de Maasvlakte 2 en de komst van nieuwe terminals, lig- wachtplaatsen komen er meer schepen in het westen van de haven en daardoor steeg de behoefte aan een extra drinkwatervoorziening in dat gebied, legt Ronald Paul, operationeel directeur van Havenbedrijf Rotterdam uit.

90.000 kuub drinkwater

Evides Waterbedrijf vaart al decennia volgens een vastgesteld schema met drie waterboten door verschillende havengebieden. Dat gebeurt op werkdagen tussen 07.30 en 16.00 uur. Binnenvaartschepen die havengeld betalen mogen tot 6.000 liter per keer drinkwater afnemen van één van de drinkwaterboten. Jaarlijks levert Evides 90.000 kuub drinkwater aan circa 13.000 klanten. Door de uitbreiding van de haven naar het westen is nu dus een vierde drinkwaterschip in de vaart genomen. Hiermee wordt ook het westelijk havengebied voorzien in de behoefte aan drinkwater.

DWS 10

De vierde boot heet DWS 10, is 24 meter lang en 5,50 meter breed. Het heeft een capaciteit van 103 kuub drinkwater. Contractueel is vastgelegd dat de motor wordt verduurzaamd. Het schip gaat varen in wijk 4. Dat is Europoort, Calandkanaal met aangrenzende havens, Maasvlakte, Beerkanaal met aangrenzende havens, Seinehaven, Neckarhaven en Dintelhaven. Het schip heeft voorlopig een ligplaats in de Scheurhaven.

Door: Nationale Transportgids