Normal_boats-1039093__340

De boomkorkotter UK-297 Lotte Rosalie van Dutch Flatfish BV op Urk heeft onlangs een geslaagde proefvaart gemaakt op het Haringvliet. De kotter was eigendom van Dadas Zeevisgroothandel op Urk, dat het schip als guardvessel Marsdiep had gekocht.

Als guardvessel had het nauwelijks dienst gedaan. Het lag vooral te roesten in Oudeschild. Op een scheepswerf in Turkije werd de kotter vervolgens flink onder handen genomen om na 15 jaar weer te kunnen vissen.

Op 17 mei 2018 kwam de kotter als UK-131 Lotte Rosalie vanuit Turkije naar Stellendam, waar nog de laatste puntjes op de i zouden worden gezet. Maar dat liep anders. Maaskant Shipyards, die de kotter in 1982 als LE-64 Hoop op Zegen bouwde voor de familie Toering uit Lemmer, kon feitelijk opnieuw beginnen. Veel van het werk dat in Turkije was verricht moest worden overgedaan. Maaskant werkte met tussenpozen aan de wederopbouw.

Inmiddels had in december vorig jaar trawlerrederij Parlevliet & Van der Plas een meerderheidsbelang genomen in Dadas. Bij die gelegenheid werden de vier kotters van de onderneming ingebracht in de nieuw opgerichte rederij Dutch Flatfish BV. Waaronder ook de UK-297. Het visserijnummer UK-131 Lotte Rosalie was tussentijds gewijzigd in UK-297 Lotte Rosalie.

Overigens is de Lotte Rosalie nooit onder het nummer UK-131 ingeschreven geweest in het officiële Register Vissersvaartuigen.
Nu de kotter dan eindelijk klaar is, kan de UK-297 zich vervoegen bij de andere drie kotters van Dutch Flatfish, de UK-56 Johanna Maria, de UK-57 Hermina en de UK-456 Marie-José. Schepen met een lengte van 40-42 meter en 2000 pk sterk. De kotters vissen voornamelijk op schol in de noordelijke Noordzee. De thuishaven is meestal het Deense Thyborøn. De vis komt per as naar Urk, waar ze op de plaatselijke visveiling wordt verkocht.

Door: Schuttevaer