Reizen in coronatijd, zo doe je dat!

Door Redactie Nationale Transportgids
8 min
Met de herfstvakantie in zicht gaan vele Nederlanders weer de grens over om een weekje vakantie te vieren. Ook al roept de overheid op nu  in eigen land te blijven, vakantie in het buitenland blijft aantrekkelijk. Maar waar moet je op letten voor je op reis gaat en wat moet je doen als je door een oranje of rood gebied rijdt? De redactie van de Nationale Transportgids schept graag duidelijkheid. Het belangrijkste devies: ga goed voorbereid op reis!

Check eerst het reisadvies voor het land van bestemming op nederlandwereldwijd.nl. Daar begint het in alle gevallen mee. De gezondheidssituatie in het land van bestemming kan snel wijzigen. Waar het reisadvies bij vertrek nog geel (vakantiereis mogelijk, let op veiligheidsrisico's) kan zijn, kan hetzelfde advies tijdens je verblijf plotseling oranje (alleen noodzakelijke reizen) worden. Let goed op dus.

Reizen door oranje gebied

Is het gebied waar je heen gaat veilig, maar reis je met de auto toch door een gebied met een oranje reisadvies? Vermijd dan onderweg zoveel mogelijk contact, tank niet en stop tussendoor ook niet bij een café of supermarkt. Het advies van de overheid is om door te reizen tot je niet meer in een oranje gebied bent. Blijft je toch langer in het gebied, dan dien je eenmaal terug in Nederland in thuisquarantaine te gaan.

Met het vliegtuig of de trein? Check de vervoerder

Verschillende vervoerders hanteren door de reisadviezen andere regels en reizen worden in deze tijd al snel geannuleerd. Zo rijden de treinen van Thalys de komende tijd bijvoorbeeld minder vaak. Ook vliegtuigmaatschappijen schrappen vaker vluchten. Het is daarom goed om uit te zoeken of  het wel of niet verstandig is naar Schiphol te reizen. Je geld terug krijgen kan sowieso. Mocht je vlucht na 1 oktober worden geannuleerd dan moeten vliegtuigmaatschappijen het geld voor de reis binnen zeven dagen terugbetalen.

Kosteloos annuleren

Zorg dus voor een goede reisverzekering voordat je een vakantie boekt. Het is handig om uit te zoeken waar je recht op hebt als je reis niet doorgaat. Annuleert de reisorganisatie de reis bijvoorbeeld zelf vanwege corona en geldt er een code rood, dan krijg je je geld terug. In overleg kan de reis ook worden aangepast of omgeboekt. Heb je geboekt bij een ANVR-reisorganisatie en zou je vertrekken naar een gebied waarvoor nu een rood reisadvies geldt? Vraag dan na of je zelf kosteloos kunt annuleren.

De weg kwijt?

Ieder land heeft een ander reisadvies. Zo is het sinds deze week helemaal niet meer mogelijk om in Denemarken op vakantie te gaan, kleuren steeds meer regio’s in Frankrijk oranje en geldt voor heel Tsjechië een oranje reisadvies. Zie je door de bomen het bos niet meer? De ANWB heeft een heel duidelijk overzicht gemaakt met wat er kan of juist niet in het land waar jij naar toe wilt. Zo kom je - bijna nooit - voor verrassingen te staan en is vakantie ook écht vakantie.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Rijksoverheid, ANWB, Consumentenbond