Fabrikanten willen illegaal opvoeren e-bikes stoppen

Door ANP
2 min
Een groep fabrikanten van fatbikes wil voorkomen dat de fietsen illegaal worden opgevoerd, onder meer door verkopers van e-bikes te boycotten als die illegaal opgevoerde elektrische fietsen verkopen. Dit melden fabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap, die dinsdag met een pakket aan maatregelen komen.

Fatbikes, elektrische fietsen met dikke banden, worden regelmatig opgevoerd om ze sneller te maken. Maar dat maakt de fietsen onveiliger en vergroot de kans om gewond te raken bij ongelukken, zeggen de vier fabrikanten. Ook lopen mensen met een opgevoerde fatbike of ander type elektrische fiets kans op boetes van honderden euro's. Dat komt doordat opgevoerde e-bikes worden gezien als motorvoertuig en daarvoor hebben bestuurders onder meer een rijbewijs en een helm nodig.

De overheid moet ervoor zorgen dat verkopers van alle soorten e-bikes daadwerkelijk stoppen met illegaal opgevoerde fietsen importeren en verkopen, vinden de fabrikanten. "Stel dat je enkel maatregelen neemt tegen fatbikes? Dan verplaatsen de problemen zich naar de e-bikes met dunne banden die nu ook al veel opgevoerd worden", zegt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr.