Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
3 min
Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

De afgelopen maanden zijn negatief verlopen voor vervoersbedrijven, schrijft Nieuwsuur in een artikel, geplaatst op NOS. Regionale streekvervoerders worden beboet door provincies voor het niet nakomen van hun afspraak. Bijvoorbeeld in de regio Zaanstreek, waar sinds december te veel uitval is. Ook zijn de beloofde ‘Zero-emmisiebussen’ nog niet geleverd.

In de regio Zaanstreek en Flevoland heeft EBS sinds december het busvervoer overgenomen. De directeur van EBS bood in februari al zijn excuses aan voor het slechte presteren van zijn bedrijf. EBS heeft de dienstregeling al aangepast, indien ritten uitvallen.

Geen 'quick-fix'

De provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant hebben afgelopen jaren boetes uitgedeeld aan vervoersbedrijven vanwege het uitvallen van ritten, punctualiteit of het afschalen van de dienstregeling. Een deel van deze boetes is echter voorwaardelijk. Als de vervoersbedrijven met een verbeterplan komen, hoeven ze niet te betalen. Ook delen sommige bedrijven geen boetes uit, om bedrijven niet verder in financiële problemen te jagen, blijkt uit rondgang van Nieuwsuur.

Volgens Gerrit Spijksma, topman van Qbuzz en voorzitter van OV-NL is dit geen ‘quick fix’. Spijksma: ‘‘Regionale vervoerders doen er momenteel alles aan om nieuw personeel te werven. Helaas is het geen ‘quick fix’ en staan de sollicitanten niet in de rij.’’

Beeld: Tijn Jansen, HetDerdeSpoor