Belangrijke rol voor de fiets op klimaattop in Egypte

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Tienduizend fietsexperts opleiden en inzetten in landen overal ter wereld. Daarvoor is staatssecretaris Vivianne Heijnen donderdag 17 november 2022 op de klimaattop in Egypte een samenwerking met diverse maatschappelijke instellingen en overheden gestart. Dat meldt de Rijksoverheid.

Het is de eerste keer dat de fiets zo’n grote rol op een klimaattop heeft. In veel landen ontbreekt momenteel de kennis en expertise om veilige en comfortabele fietsinfrastructuur aan te leggen. Terwijl dat wel goed is voor het klimaat en de leefbaarheid.

Ontwikkelingslanden

De eerste opleiding voor fietsexperts start naar verwachting volgend jaar. De Dutch Cycling Embassy (een Nederlandse organisatie om fietsgebruik wereldwijd te promoten) en de Transport Decarbonisation Alliance (een publiek-privaat samenwerkingsverband om transport te verduurzamen) gaan samen de opleidingen in ontwikkelingslanden vormgeven. Daarin trekken ze op met UNEP. Deze milieutak van de Verenigde Naties heeft veel ervaring met vergelijkbare projecten in Afrika.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres