Periode met hele hoge winsten bij Shell is weer voorbij

Door Johanne Levinsky
2 min
De periode met hele hoge winsten door de hoge energieprijzen is weer voorbij bij olie- en gasconcern Shell. Mede door een verminderde handel in gas en en lagere marges op geraffineerde producten liep de winst afgelopen kwartaal flink terug ten opzichte van eerder dit jaar.

Onder de streep bleef 6,7 miljard dollar over, waar in het tweede kwartaal nog een nettowinst van 18 miljard dollar in de boeken ging. Het resultaat is nog wel beduidend beter dan in dezelfde periode vorig jaar. Destijds leed Shell nog 447 miljoen dollar verlies.

Net als andere olie- en gasbedrijven profiteerde Shell flink van het oplopen van de prijzen van olie en gas eerder dit jaar. Daardoor kon het concern opeens makkelijk veel meer marge maken. Maar waar de gasprijzen de laatste tijd nog steeds vrij hoog zijn vanwege de oorlog in Oekraïne, zijn ze niet meer zo hoog als op het piekniveau. Ook de prijzen op de oliemarkten zijn al weer behoorlijk gedaald.

Ben van Beurden

Topman Ben van Beurden spreekt van "robuuste resultaten in een tijd van aanhoudende volatiliteit op de wereldwijde energiemarkten". Shell kondigde bij de kwartaalcijfers ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Het concern wil aandeelhouders belonen door komende tijd voor 4 miljard dollar aan aandelen in te kopen.

Door: ANP