Volvo Trucks gaat testen met brandstofcelelektrische vrachtwagens

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
Er wordt een test uitgevoerd bij Volvo Trucks. Het gaat om elektrische trucks met brandstofcellen die alleen waterdamp uitstoten. Daarnaast hebben de voertuigen een vergelijkbare actieradius met die van dieseltrucks, namelijk tot duizend kilometer. Dit meldt Transport Online.

Een brandstofcel maakt zijn eigen elektriciteit uit de waterstof aan in de vrachtwagen zelf in plaats van dat het moet worden opgeladen door een andere bron van buitenaf. Als bijproduct wordt er waterdamp uitgestoten. De elektrische vrachtwagens van Volvo gaan gebruik maken van twee brandstofcellen. Deze hebben een vermogen van 300 kW en zijn in minder dan 15 minuten ‘getankt’.

De tests

In 2025 begint het testen van brandstofcelelektrische trucks in het commerciële verkeer. De test wordt uitgevoerd met geselecteerde klanten in Noord-Europa. De komende jaren zullen extra trucks in meer landen volgen.

De vrachtwagens die door waterstof worden aangedreven, zullen met name geschikt zijn voor lange afstanden en opdrachten die veel energie verslinden. Daarnaast zijn de voertuigen mogelijk een goede keuze in landen waar de mogelijkheden om batterijen op te laden beperkt zijn.

Potentieel

Jessica Sandström van SVP Global Product Management bij Volvo Trucks geeft aan dat ze gelooft dat de tests duidelijk zullen maken wat het potentieel is van de brandstofcelelektrische vrachtwagens. De tests zorgen ervoor dat er een mogelijkheid is om ook met zware ladingen tot 65 ton te rijden. Ze zullen plaatsvinden in veeleisend ruw klimaat.

Doel

Het doel van de tests is om alle aspecten van de werking van zo’n brandstofcelelektrische vrachtwagen te bekijken. Daarnaast worden ook de werkende onderdelen, de ervaring én het rijgedrag van de chauffeur beoordeeld.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer