TLN vreest voor stilstand transportsector door tekort aan AdBlue

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Transport en Logistiek Nederland waarschuwt voor stilstand in de transportsector als er niet iets wordt gedaan aan de tekorten aan AdBlue. Deze stof is nodig voor dieselvrachtwagens om de weg op te mogen. Dit meldt TLN.

Ureum, het belangrijkste bestanddeel van AdBlue, wordt van aardgas geproduceerd. Producenten van ureum moeten met de productie stoppen, als gevolg van de hoge prijzen voor aardgas. Doordat de productie tot stilstand komt, komt de beschikbaarheid van AdBlue ook in gevaar.

Moderne dieselmotoren

In moderne dieselmotoren is AdBlue een noodzakelijke toevoeging, omdat het zorgt voor schone uitlaatgassen en een propere naverbranding. Dieselvrachtwagens voldoen zonder niet aan de wettelijke emissie-eisen. Dat betekent dat ze dan niet de weg op mogen.

Maatschappelijke ontwrichting voorkomen

TLN heeft dit probleem bij Brussel en Den Haag aan de kaak gesteld, omdat het belangrijk is om te garanderen dat belangrijke goederen getransporteerd kunnen blijven worden. “Het wegvervoer moet blijven rijden om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen. Wij hopen dat er daarom snel actie wordt ondernomen door de EU en de Rijksoverheid.”

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky