Wat moeten transportbedrijven doen die hebben geïnvesteerd in LNG?

Door Redactie Nationale Transportgids
5 min
Iedereen wordt geraakt door de bizarre gasprijzen van tegenwoordig, maar wat moet je doen als je als transportbedrijf net miljoenen hebt geïnvesteerd in op LNG rijdende vrachtwagens? Dit meldt Transport Online.

LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’ wat vloeibaar aardgas betekent. Dit is een van ‘s werelds snelst groeiende energiebronnen en de schoonste vorm van fossiele brandstof, aldus Transport Online. Dit gas komt uit ondergrondse reservoirs over de hele wereld en is veel vaker aanwezig dan olie - wat ervoor zorgt dat het als een duurzaam alternatief wordt gezien. Om deze reden zijn veel transporteurs overgestapt naar vrachtwagens die rijden op LNG.

Sinds 2019 stijgt de prijs van gas al, maar sinds de invasie van Rusland in Oekraïne en de voor Rusland opgelegde sancties is gas schaars geworden. Hierdoor is de prijs explosief gestegen. De verwachting is dat het aankomende winter alleen maar erger zal worden.

Kiloprijs LNG

Op dit moment is de kiloprijs van LNG volgens brandstofleverancier Rolande 5,31 euro. Op een kilo LNG kun je bijna even ver rijden als op een liter diesel. De huidige prijs voor diesel bedraagt op dit moment 2,17 euro.

Compensatieregeling

In Brussel wordt er al nagedacht over een compensatieregeling voor bedrijven die in de problemen kunnen komen. Het idee is dat een deel van de winsten van energiebedrijven terug te laten vloeien naar sectoren die het hardst worden getroffen. TLN wil dat ook bedrijven in de transport en logistiek die geraakt worden door de energiecrisis gebruik kunnen maken van zo’n regeling.

Nederland

In Nederland rijden er circa duizend vrachtwagens op LNG rond. Ook in de distributiecentra leiden de verhoogde prijzen al tot problemen. Hierbij kan gedacht worden aan ondernemingen die werken met gekoelde of bevroren producten, waardoor zij relatief gezien veel stroom gebruiken. Bij sommige grote transportbedrijven bedraagt meer dan een derde van de totale vloot uit LNG vrachtwagens.

TLN

TLN kijkt op dit moment naar de ontwikkelingen in Brussel. Ook dringt het aan om op Europees en nationaal niveau zo snel mogelijk met een compensatieregeling te komen voor de transportsector.

Door: Nationale Transportgids / Eline Boer