Nabestaanden doodgereden motoragent aan het woord

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Op de tweede dag van de strafzaak over de dodelijke aanrijding van motoragent Arno de Korte krijgen zijn nabestaanden het woord. Het streven van het Openbaar Ministerie is om daarna het requisitoir te houden, uitmondend in een strafeis tegen Willem M. De 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Melissant (Zuid-Holland) wordt verdacht van moord dan wel doodslag.

M. reed op 7 juli 2021 motoragent De Korte (47) aan op de Waalhavenweg in Rotterdam. Het slachtoffer gaf de verdachte een stopteken. Na de aanrijding is de motoragent honderden meters meegesleurd. M. is daarna doorgereden.

De moeder, schoonzus en een nichtje van De Korte hebben aangekondigd gebruik te willen maken van hun spreekrecht. In de zittingszaal van de Rotterdamse rechtbank hadden zij maandag reeds de helm en baret en een foto van De Korte geplaatst. Buiten was een spandoek te zien met zijn portret en de tekst 'Onze lieve vriend is er niet meer...'

Genoeg bewijs

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er genoeg bewijzen dat M. de motoragent bewust en opzettelijk heeft aangereden. Zo hoorden ooggetuigen hem gas geven. M. zou hebben gehandeld uit "rancune, boosheid en haat". Hij was volgens de officier van justitie "rancuneus naar de politie, en de verkeerspolitie en motoragenten in het bijzonder."

Maandag op de eerste zittingsdag heeft het OM diverse beelden van webcams en verkeerscamera's getoond, evenals een 3D-animatie van de gebeurtenissen. Daarnaast gaf een verkeersongevallendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een toelichting aan de hand van ingezoomde beelden, vlak voor de dodelijke aanrijding.

Maandag 12 september houdt de advocaat van M. zijn pleidooi.

Door: ANP