OM wil celstraf voor trucker die dodelijk ongeluk veroorzaakte in Den Haag

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie maanden celstraf geëist tegen een vrachtwagenchauffeur die een ongeluk heeft veroorzaakt waardoor een 48-jarige fietser om het leven is gekomen. Dit meldt Omroep West.

In 2019 parkeerde de vervoerder zijn wagen in een bocht, en deed de laadklep naar beneden. De fietser zag deze laadklep niet en fietste hier tegenaan, wat ernstig letsel veroorzaakte en na enkele dagen zijn dood betekende. Volgens het OM had de laadklep niet de vereiste kleuren en lichten en vlaggen om naderend verkeer te waarschuwen. Ook waren er geen pionnen neergezet om het gebied af te bakenen.

Bestuurder wist van niks

Om deze redenen eist de officier van justitie zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Ook is er een rij-ontzegging van twee jaar geëist. De chauffeur geeft aan niet te hebben geweten dat de laadklep gekleurd moest zijn. Er is wel toegegeven dat er geen pionnen waren neergezet omdat deze de dag ervoor gestolen waren. De trucker zegt een zak met uien op de laadklep te hebben gezet die door de oranje kleur naderend verkeer kon waarschuwen. Op camerabeelden is deze zak echter niet te zien.

Het OM is geschokt door het ongeluk en begrijpt niet dat de verdachte geen extra maatregelen heeft genomen. Uit camerabeelden is gebleken dat dezelfde bestuurder op dezelfde plek eerder die dag bijna een vergelijkbaar ongeluk had veroorzaakt. Dat hierna niet is gehandeld rekent het OM hem zwaar aan. Over twee weken wordt er uitspraak gedaan. 

Door: Nationale Transportgids