Eerste Kamer stemt in met Vrachtwagenheffing

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Vanaf 2026 moeten binnen- en buitenlandse vrachtwagens een heffing per kilometer betalen als zij gebruik maken van Nederlandse snelwegen en enkele provinciale wegen. Afgelopen dinsdag maakte het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat de Eerste Kamer instemde met deze wet. Dit meldt Transport Online.  

Onderhoud

Met de wet hoopt het ministerie meer inkomsten binnen te halen voor het onderhoud van de weg. Netto-opbrengsten dienen tevens de verduurzaming van de vervoerssector te ondersteunen. De wet komt in plaats van de huidige wet Belasting Zware Motorvoertuigen.

Uitstoot

Met de netto-opbrengsten hoopt het kabinet elektrische vrachtwagens en vrachtwagens met hernieuwbare brandstof een prikkel te geven. Door in te zetten op efficiënter vervoer moet het aantal vrachtwagenkilometers uiteindelijk verlaagd worden. De transportsector is een grote bron van uitstoot. Met deze regelgeving moet de uitstoot van CO2 worden teruggedrongen. De regering kondigde de plannen al in september aan in samenwerking met evofenedex, Transport & Logistiek Nederland en de stichting VERN.

Door: Nationale Transportgids