Officieel startschot Innovatiestrook A58 bij Oirschot

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Donderdag 7 juli 2022 is de Innovatiestrook A58 Kloosters bij Oirschot officieel geopend. Dat gebeurde door directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat en Cees de Wijs, lid van de raad van bestuur van bouwonderneming VolkerWessels. Dat meldt Rijkswaterstaat.

De Innovatiestrook is een flinke stap richting duurzame innovaties in de wegenbouw. Het betreft een testlocatie met een lengte van 1.400 meter, waar in de praktijk wordt geëxperimenteerd. Dit is praktischer en efficiënter. De Innovatiestrook is onderdeel van het project Innov58 en blijft toegankelijk voor regulier verkeer.

Test- en innovatiefase

Met de realisatie van de Innovatiestrook start nu de test- en innovatiefase. Op en rondom de strook gaat het om verschillende innovaties. Bijvoorbeeld nieuwe typen fundering (onder het asfalt) met gebruikmaking van meer natuurlijke materialen en een fundering die ook kan fungeren als waterberging.

Ook met wegmarkering en bio-based wegmeubilair (zoals verkeersborden en lichtmasten) wordt getest. De Innovatiestrook is op basis van zero-emissie aangelegd. De aannemers streven ernaar om tijdens de bouw geen CO₂ uit te stoten.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres