Nederlandse goederenexport sterkst gekrompen sinds mei 2020

Door ANP
2 min
De Nederlandse goederenexport is in september met bijna 5 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vooral minder chemische producten, voedings-en genotmiddelen, elektronische machines en optische apparaten uitgevoerd dan een jaar eerder.

De uitvoer nam in september af met 4,8 procent op jaarbasis, na een kleine stijging van een half procent in augustus. Het is daarmee de sterkste afname sinds mei 2020, toen de export vanwege de coronapandemie met ruim 12 procent kelderde. Ook de goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in september om een daling van ruim 7 procent.

Gunstig of ongunstig

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in november minder ongunstig dan in september. Dat komt vooral doordat de wisselkoersen minder nadelig waren. Ook het producentenvertrouwen van de eurozone en Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, was minder negatief. Daarentegen was de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriƫle productie groter.