Overal in Europese minder kentekens geregistreerd, behalve in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
In de Europese Unie werden in maart een stuk minder auto’s op kenteken gezet dan een jaar eerder. Dat gebeurde in de eerste volledige maand sinds de Russische invasie van Oekraïne ruim een vijfde minder. Dat komt volgens de Europese brancheorganisatie door de oorlog, maar ook nog altijd door verstoringen in de toeleveringsketen. Nederland was met een plus van een kleine 4 procent een zeldzame uitzondering op de daling.

In ons land kregen vorige maand op jaarbasis zo’n negenhonderd meer auto’s een kenteken, in de EU waren dat er ruim 200.000 minder dan een jaar eerder. Over het eerste kwartaal was in Nederland wel een daling te zien van het aantal geregistreerde auto’s, van 2,5 procent. Voor de EU kwam die uit op ruim 12 procent.

Alle vier de belangrijkste automarkten van het landenblok - Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk - zagen in maart een forse daling. Spanje en Italië waren de uitschieters met minnen van rond de 30 procent op jaarbasis

Halfgeleiders 

Door het gebrek aan halfgeleiders kunnen autofabrikanten al langer veel minder auto’s produceren dan ze willen en lopen de leveringen vertraging op. Ook de oorlog in Oekraïne zorgde vorige maand voor een lagere productie en moeilijkere leveringen.

Door: ANP